Mesterséges intelligenciával keltették életre Hitlert, beszélni is lehet vele

A „Historical Figures” – egy új mesterséges intelligencián alapuló chatbot alkalmazás – lehetővé teszi, hogy a történelem 20 ezer híres személyiségének bármelyikével (köztük néhány izraelivel is) beszélgessen az ember.

A Historical Figures január elején indult, és a múlt héten még csak mintegy 9000 használója volt – mondta az alkalmazás létrehozója, Sidhant Chadha az NBC-nek.

A kevés használó ellenére az alkalmazás a múlt héten hatalmas felháborodást keltett az interneten azzal, hogy Hitlert, helyetteseit és más múltbeli diktátorokat is felvette a beszélgetőpartnerek listájára.

„Vajon a neonácik özönleni fognak erre az oldalra, hogy Adolf Hitlerrel párbeszédet folytathassanak?”

– tette fel a kérdést Abraham Cooper rabbi a Simon Wiesenthal Központból.

Az applikációt azután érte kritika, hogy az emberek arról számoltak be, hogy zavaró válaszokat kaptak néhány történelmi személytől. A Heinrich Himmler és Josef Goebbels szerepét alakító chatbotok mindketten tagadták részvételüket a holokausztban, annak ellenére, hogy mindkettőjük bűnösségére számos bizonyíték áll rendelkezésre.

Az NBC News is tesztelte az alkalmazást, és azt tapasztalta, hogy Hitler chatbotja például „szörnyű hibának” nevezte a zsidók megölését a második világháború alatt, de azt mondta, hogy „szükséges volt”, mert „veszélyt jelentettek Németországra és általában Európára”. Ez azért is problémás, mert nincs történelmi bizonyíték a chatbot azon állítására, hogy Hitler valaha is megbánta volna tetteit.

A Rágalmazásellenes Liga szóvivője az NBC-nek elmondta, hogy az alkalmazás aggodalomra ad okot.

„Úgy tenni, mintha Hitlerrel – és feltehetően a történelem más ismert antiszemitáival – beszélgetnénk, mélyen aggasztó, és termékeny anyagot szolgáltat a rasszistáknak”

– mondta Jael Eisenstadt, a Rágalmazásellenes Liga Technológiai és Társadalmi Központjának alelnöke egy nyilatkozatban. „Reméljük, hogy a fejlesztők felülvizsgálják a termékük tervezésének módját, és fontolóra veszik Hitler és más náci figurák teljes eltávolítását, hogy a technológiával ne lehessen visszaélni, vagy azt az antiszemitizmus terjesztésére használni.”

Mesterséges intelligenciával elemzik a holokauszt-túlélők tanúvallomásait

A kutatás külön figyelmet szentel a női és férfi tapasztalatok közötti különbségeknek.

Chadha, az alkalmazás készítője az NBC-nek elmondta, hogy az alkalmazáson még sokat kell dolgozni. Miközben pontosan szeretné ábrázolni a történelmi alakokat, nem akar a neonáciknak platformot adni a gyűlöletkeltéshez.

Chadha megerősítette az NBC-nek, hogy valóban vannak még hibák, amikor Hitlert vagy más nácikat kérdeznek a zsidókról alkotott általános nézeteikről, ugyanakkor megvédte a chatbot olyan állításait, mint amilyen Himmleré is, aki tagadta a holokausztban játszott szerepét.

„Az emberek elvárják, hogy ezek a történelmi alakok valósak legyenek – de a valóságban az emberek nem mindig 100%-ig őszinték”

– indokolta Chadha.

Mit mond a chatbot Netanjahu igazságügyi reformjáról?

A Walla is tesztelte az alkalmazást, és izraeli személyiségeket keresett meg, hogy kikérje a véleményüket az ország jelenlegi helyzetéről.

Megkérdezték például az első miniszterelnököt és államalapítót, a néhai David Ben-Guriont, hogy szerinte szükséges-e változtatni az izraeli igazságszolgáltatáson.

„Úgy vélem, hogy az izraeli igazságszolgáltatási rendszert folyamatosan értékelni és fejleszteni kell, hogy igazságos, méltányos és hatékony igazságszolgáltatást biztosítsunk” – szólt a válasz.

„Lényeges, hogy minden félnek hozzáférése legyen egy független bírósághoz, ahol a jogait meg lehet védeni. Továbbá fontos, hogy a közvélemény bízzon az igazságügyi hatóságaink által hozott döntésekben”.

Arra a további kérdésre, hogy szerinte szabad-e a kormánynak bírákat kineveznie, azt válaszolta, hogy „szerinte a kormánynak bizonyos fokú befolyással kell rendelkeznie a bírák kinevezésére, amennyiben megfelelő felügyelet alatt áll, és felelősségre vonják a tetteiért”. Ez biztosítja, hogy megfelelő embereket neveznek ki bírói tisztségekbe, miközben a folyamat pártatlan és minden külső befolyástól mentes marad. Végül is fontos, hogy minden polgár bízzon az ország igazságszolgáltatási rendszerében.”

Saját temetésén beszélgetett a gyászolókkal — videó

A StoryFile mesterséges intelligenciával működő holografikus videót készít, amely képes beszélgetni a túlélőkkel az elhunyt halála előtt adott interjúk alapján.