Saját temetésén beszélgetett a gyászolókkal — videó

A StoryFile mesterséges intelligenciával (AI) működő holografikus videót készít, amely képes beszélgetni a túlélőkkel az elhunyt halála előtt adott interjúk alapján.

Marina Smith holokausztpedagógus a héten egy új mesterséges intelligencia holografikus videótechnológia segítségével beszélhetett saját temetésén.

A videó Smith holografikus reprezentációja által elmondott beszéddel kezdődött az életéről, majd a szertartáson részt vevők kérdéseire válaszolt.

A technológiát a StoryFile nevű mesterséges intelligenciával foglalkozó cég fejlesztette ki Smith fia, Dr. Stephen Smith vezetésével, aki a cég társalapítója és vezérigazgatója.

„Anya válaszolt a gyászoló rokonok kérdéseire, miután végignézték a hamvasztását”

– mondta a Telegraphnak.

„A rendkívüli az volt, hogy új részletekkel és őszinteséggel válaszolt a kérdéseikre. A gyászolók talán egy őszintébb, igazabb verziót kapnak elveszett szerettükről”.

Marina Smith tanárként kezdte pályafutását, de hamarosan rájött, hogy szenvedélye az antiszemitizmus felszámolása és a holokausztról való felvilágosítás.

Marina’s Last Conversation – What would you say at your funeral?

No Description

A 70-es évek végén férjével, Eddie Smith tiszteletessel együtt megvásároltak egy tíz szobás parasztházat, és felújították keresztény konferencia- és elvonulási központtá, amelyet Beth Shalomnak (Béke Háza) neveztek el.

Néhány évvel később, miután a Jad Vasem és más európai holokauszt-emlékhelyek inspirációt nyújtottak, Smithék a Beth Shalomból a mai brit Nemzeti Holokauszt Központot alakították ki Nottinghamben, ahol Marina volt az első oktatási igazgató.

Júniusban hunyt el 87 éves korában.

A StoryFile új technológiája úgy működik, hogy 20 kamerával felveszik az embert, amint válaszol az életével kapcsolatos kérdésekre. Az elemzők ezután elemzik a videót, és megtanítják a mesterséges intelligenciának, hogy melyek a megfelelő válaszok a személy halála után feltett kérdésekre.

Az ötlet Heather Maio-Smith társalapítónak 12 évvel ezelőtt jutott eszébe, amikor Rose Schindlerrel készített interjút egy holokauszt-túlélők tanúvallomásait bemutató kiállításhoz. Amikor rájött, hogy a jövő generációi nem fognak tudni első kézből származó elbeszéléseket kapni a túlélőktől, arra gondolt, hogy létrehozza az AI holografikus reprodukcióit, amelyek a kérdésekre a valódi személy által halála előtt adott válaszok alapján válaszolnak.

2017-ben indult el a StoryFile, hogy a technológia mindenki számára elérhetővé váljon.

A Google mérnöke MI arcfelismeréssel azonosítja a holokauszt névtelen arcait

A technológia képes átvizsgálni a háború előtti Európából és a holokauszt idejéből származó fényképeket, és összekapcsolni azokat a ma élő emberekkel.