A Google mérnöke MI arcfelismeréssel azonosítja a holokauszt névtelen arcait

A POLIN múzeum 2016-os látogatása során Daniel Patt rájött, hogy a saját rokonai mellett sétálhat anélkül, hogy tudna róla. Úgy döntött ezen változtatnia kell.

A varsói POLIN Lengyel Zsidó Történeti Múzeumban 2016-ban a holokauszt túlélőinek és áldozatainak számtalan fotója mellett sétálva a New York-i születésű Daniel Pattet kísértette az a lehetőség, hogy saját rokonai arca mellett megy el anélkül, hogy tudná – írja a Times of Israel.

Patt jelenleg a Google-nál dolgozó 40 éves szoftvermérnök számára ez a fajta rejtély egy kreatív megoldás lehetőségét kínálta.

Így hát nekilátott a From Numbers to Names (N2N), egy mesterséges intelligencia által vezérelt arcfelismerő platform megalkotásának és fejlesztésének, amely képes átvizsgálni a háború előtti Európából és a holokauszt idejéből származó fényképeket, és összekapcsolni azokat a ma élő emberekkel.

Pattnak személyes érdeke fűződik a projekthez: Négy nagyszülője közül három lengyelországi holokauszt-túlélő, és segíteni akar a nagymamájának megtalálni a nácik által meggyilkolt családtagjainak fényképeit.

Nagymamája mindössze 9 éves volt, amikor a háború kitört, és apjával és testvéreivel együtt kelet felé menekült szülővárosából, Zamoscból, míg édesanyja – Patt dédnagymamája – hátramaradt. Édesanyját a náci invázió során lelőtték, Patt dédnagybátyját – a nagymama testvérét – pedig később megölték, amikor visszament, hogy megmentse az édesanyját.

A család többi tagja túlélte és a háború után New Yorkba emigrált.

Jelenleg az N2N szoftvere csak a 10 legjobb potenciális találatot adja vissza, amelyet a rendelkezésére álló adatbázisban talál.

Bár még nem tökéletes, a nonprofit projekt máris nagy sikereket ért el: A szoftverrel több százezer fényképet kutattak át, hogy az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeuma (USHMM), valamint egyes túlélők és a túlélők leszármazottai – köztük számos híresség – számára arcokat azonosítsanak.

Patt, aki kizárólag saját idejében és saját erőforrásaiból dolgozik a projekten, mostanra mérnökökből, adattudósokból és kutatókból álló, egyre növekvő csapat csatlakozott hozzá, akik folyamatosan bővítik a szoftver hatókörét és pontosságát.

A platformon jelenleg elérhető fotókon és videókon kívül Patt azon dolgozik, hogy az N2N további 700 000 fotóhoz jusson hozzá a holokauszt előtti és a holokauszt korszakából.

Fortepan / Lili Jacob

Akik azt hitték, a magyar vezetés majd segít rajtuk – Munkácsi Ernő tragédiája

Nina Munkkal beszélgettünk Munkácsi személyéről, a magyar zsidóság sorsáról és családja különleges történetéről.