Eddig bírta: hamarosan lemond Biden régi bizalmasa

A Fehér Ház kabinetfőnöke, Ron Klain várhatóan lemond, miután két évig szolgálta ebben a pozícióban az elnököt – jelentette szombaton több amerikai média forrása is.

Klain közelgő lemondása a legjelentősebb változás a Biden-féle Fehér Házban azóta, hogy az elnök 2021-ben hivatalba lépett.

Klain, Biden régi bizalmasa, korábban már volt Biden kabinetfőnöke, amikor az Obama-kormányzat alatt alelnök volt, de dolgozott ügyvédként és lobbistaként is.

Klain az indianai Indianapolisban született zsidó szülők gyermekeként, a Harvard jogi karán végzett, és pályafutását Biden mellett kezdte, amikor még szenátor volt. Az 1980-as évek végén, amikor Biden a szenátus igazságügyi bizottságát vezette, Klain a bizottság főtanácsadójaként dolgozott.

Emellett tanácsadója és beszédírója volt Biden 1988-as és 2008-as sikertelen fehér házi-kampányának.

A New York Times szerint Klain helyére több jelölt is szóba került, többek között Martin J. Walsh munkaügyi miniszter, Steven J. Ricchetti, az elnök tanácsadója, Jeffrey D. Zients, a Fehér Ház korábbi koronavírus-reagálási koordinátora és Susan Rice, a Fehér Ház belpolitikai tanácsadója.

Még hat év Bidennel?

A washingtoni bennfentesek körében az a vélemény uralkodik, hogy Biden 2024-ben indul a választáson. Arra is számítanak, hogy megnyeri.