Új fotók eddig soha nem látott perspektívát nyújtanak a varsói gettófelkelésről

Az elmúlt 80 évben a varsói gettólázadást csak a németek szemszögéből láthattuk.

A múlt hónapban azonban egy varsói tűzoltó fia felfedezett egy filmtekercset, amelyet a felkelés idején készített. Az előhívott képek a varsói gettófelkelés eddig nem látott perspektíváját kínálják a POLIN Múzeum szerint, amely a héten jelentette be a leletet – írja a JTA.

„A képek gyakran elmosódottak, sietve rögzítettek, elrejtve, részben eltakarva a közvetlen környezet elemei: az ablakkeret, az épület fala vagy az emberek álló alakjai által”

– áll a múzeum közleményében.

„A fotók, bármennyire is tökéletlenek, felbecsülhetetlen értékűek”.

A képeket Zbigniew Leszek Grzywaczewski varsói tűzoltó készítette, akinek brigádja azt a feladatot kapta, hogy a gettóban keletkezett tűz ne terjedjen át a város „árja” oldalára, amikor a nácik leverték a zsidó felkelést.

Becslések szerint

13 000 zsidó halt meg a felkelés során,

amelyet gondosan megszerveztek és több héten keresztül folyt 1943 áprilisában és májusában, miután a nácik úgy döntöttek, hogy „felszámolják” a gettót, Európa legnagyobb gettóját. Sokan közülük a tüzek következtében haltak meg.

A tekercs 48 felvételt tartalmazott, amelyek közül 36-ot e hónap előtt még soha nem láttak.

„Ezek a felvételek a gettó feletti füstöt, az utcákat és a hátsó udvarokat, kiégett házakat, a tüzet oltó tűzoltókat, a háztetőn állókat és az utcán lévő fém kulacsokból ivókat ábrázolják”

– közölte a múzeum.

A felvételek közötti megvilágítási különbségek, valamint a város árja oldaláról készült fényképek beillesztése a gettóról készültek közé, arra utalnak, hogy Grzywaczewski többször is belépett a gettóba fényképezőgéppel, nem csak egyszeri alkalommal.

A múzeum azt tervezi, hogy a képeket a felkelés 80. évfordulójára, áprilisra tervezett kiállítás részeként mutatja be.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Megtalálták a varsói gettófelkelés vezetőjének bunkerét

Mivel a németek teljesen megsemmisítették Varsó egész zsidónegyedét, a régészek számára meglehetősen nehéz feladat volt a bunker pontos helyének meghatározása.