Miért szállít Irán olyan sok helyre uránt?

A nyugati biztonsági tisztviselőknek a jelenleginél komolyabban kellene venniük azt a veszélyt, hogy Irán a viszonylag kis mennyiségű fegyverminőségű urániumot a feketepiaci útvonalakon keresztül a megbízottjainak juttatja el – írja Brandon J. Weichert,amerikai szerző az American Greatness oldalán. 

„Árnyékháború dúl az Egyesült Államok, valamint izraeli és szunnita arab szövetségesei – elsősorban Szaúd-Arábia – között az Iráni Iszlám Köztársaság ellen” – kezdi a szerző.

A cikk megemlíti, hogy a közelmúltban az irániak állítólag uránt próbáltak szállítani a jemeni polgárháborúban a Szaúd-Arábia által támogatott szunnita erők ellen harcoló húszi lázadóknak. Ezt a szállítmányt nem más, mint az al-Kaida fogta el.

Nemrég egy újabb szállítmányt fogtak el, ezúttal a brit terrorelhárító erők. A feltételezések szerint az uránt Nagy-Britanniában működő megbízottaknak küldték egy Nagy-Britanniában élő ismeretlen személy elleni esetleges merényletkísérlet céljából.

A szerző szerint van egy másik lehetőség is:

„Ezeket az apró urániummennyiségeket ismert iráni útvonalak mentén terjesztik. Végül is az Irán által támogatott libanoni terrorista csoport, a Hezbollah már régóta használja mind az európai, mind a brit belépőkikötőket tranzitcsomópontként a Libanonba irányuló illegális fegyverforgalomhoz” – írja Weichert.

A cikk felidézi, hogy 2013-ban és 2014-ben az Iráni Forradalmi Gárda hadserege 400 000 euró értékű üzletet kötött a Hezbollahhal, hogy olyan helyeken, mint Anglia, Németország és Belgium, raktárakat biztosítson az ammónium-nitrát – a Hezbollah által rendszeresen használt robbanóanyagok kulcsfontosságú összetevője és a HMX előanyagának – titkos tárolására.

„Több mint valószínű, hogy a Hezbollahnak még mindig vannak angol kikötőkben szétszórt titkos raktárai, amelyeket illegális fegyverek és egyéb anyagok tárolására használ, amelyek végül az iráni ügynökök várakozó kezébe kerülnek, például azokéba, akik a helyszínen harcolnak, például Szíriában vagy Libanonban”

– írja a szerző.

Ahogyan az Irán által támogatott jemeni húszik növelik fegyveres képességeiket, hogy azokat a Szaúd-Arábia által támogatott, ellenük harcoló csoportok ellen használják, úgy a libanoni Hezbollah is növelte képességeiket, hogy újból támadást indíthasson Izrael ellen – állítja az elemző.

„Mivel a világ figyelmét az orosz-ukrán háború eltereli, Teherán vezetői úgy gondolhatják, hogy elérkezett az idő arra, hogy lecsapjanak, amíg a nyugati védekezés nem működik. Ezek a szállítmányok baljós jelei lehetnek annak, hogy előkészítik a csatateret”

– jegyzi meg Weichert.

A cikk lejegyzi, hogy 2016 óta az IRGC hatalmas készleteket állít elő egy Octagen (HMX) nevű vegyi anyagból. Ez egy kritikus elem az üzemanyag előállításához az olyan típusú precíziós rakétákhoz, amelyeket a Hezbollah az IRGC által támogatott rakétagyártó létesítményeiben épít Libanon- és Szíria-szerte.

Valójában a 2020-as bejrúti robbanás egyesek szerint beleértve a cikk szerzőjét is a HMX felrobbantásából eredt – akár szándékosan, akár véletlenül – a Hezbollah egyik titkos raktárában, a bejrúti kikötőben.

Explained: What happened in deadly Beirut explosion

The size of the explosion that ripped through the port in the Lebanese capital Beirut has shocked the world. Some 300,000 people have been left homeless, at least 130 were killed and thousands have been injured. But what do we know about where and how it happened?

A szerző szerint komoly veszélye van annak, hogy Irán valamelyik proxiján keresztül beveti a rakétáit. Szerinte az Egyesült Államok úgy tűnik nem veszi komolyan a fenyegetést.

„Talán Irán nem lesz képes életképes nukleáris fegyverarzenált létrehozni. Mindazonáltal elég nukleáris anyaggal rendelkeznek ahhoz, hogy szétterítsék a régióban, hogy a megbízottjaik pusztító hatású nukleáris támadások sorozatában használhassák fel, amelyek súlyos károkat okozhatnak az Egyesült Államok kulcsfontosságú szövetségeseiben” – írja a szerző.

Fotó: EPA/IRANIAN ARMY OFFICE 

Niall Ferguson: Az év, amikor ráébredtünk, hogy hidegháborúban állunk Kínával

Ez volt az az év, amikor az új és békés világrend álma végleg szertefoszlott.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.