Hol rejtőzhet a nácik lopott aranya, amit úgy keresnek a kincsvadászok?

Németországtól Lengyelországig és Hollandiáig, az elásott náci kincsek állítólag Európa-szerte szétszóródtak – készített összeállítást a Daily Express. 

A 2. világháború vége óta szakértők és amatőrök egyaránt találtak elrejtett náci aranyat. 1945 áprilisában, néhány nappal azelőtt, hogy Hitler a hírek szerint Berlinben öngyilkos lett, a Németországba bevonuló amerikai csapatok egy elképesztő, 238 millió dollár (194 millió font) értékű aranyrejtekhelyre bukkantak az ország központjában található Merkers sóbányában.

Az amerikaiak áttörték a bánya páncéltermének falait, és több mint 7000 zsáknyi náci aranyat fedeztek fel. A kincsek között voltak a holokauszt zsidó áldozataitól elrabolt ékszerek, érmék és drágakövek, valamint értékes műalkotások is, amelyeket vasúton szállítottak át a Merkers-bányába.

A leltár szerint összesen több mint 8000 rúd aranyrúd, brit arany font, kilenc zsák értékes érme, 1300 doboz birodalmi márka és 20 ezüstrúd volt.

A náci kincsek nagy részét Walter Funk, a német Reichsbank elnöke küldte a bányába, miután az amerikai légierő Berlin elleni bombatámadásait követően lebombázták a bank központját.

Így gazdagodtak meg a német milliárdosok a holokauszton és a háborún

Az ipar és a pénzvilág számos nagyágyúja együttműködött Adolf Hitlerrel a fegyvergyártás, a zsidó tulajdon elkobzása és a koncentrációs tábori munkaerő kizsákmányolása terén.

Majdnem 80 év telt és a kincsvadászok még mindig az elrejtett náci ereklyék után kutatnak. 2019-ben például felbukkant egy napló, amelyet állítólag egy SS-tiszt írt, és amelyben azt állították, hogy egy 18. századi lengyelországi kastélyban 10 tonna, 200 millió font értékű náci aranyat rejtettek el.

A lengyel Minkowskie falu közelében lévő birtokon az SS-tisztek állítólag bordélyházként használták az épületet a háború alatt. Állítólag Heinrich Himmler SS-főnök elrendelte, hogy az aranyat lopják el, és temessék el a birtokon lévő kis házban. A lelkes kincsvadászok 2021 májusában kezdtek el aranyat ásni a környéken.

Aztán még augusztusban a Sziléziai Híd Alapítvány engedélyt kapott arra, hogy kiemeljenek egy elásott tartályt, amelyről azt gyanították, hogy az elrejtett kincset tartalmazhatja.

Úgy gondolták, hogy a tartályban az úgynevezett „breslaui arany” található, amely a mai lengyelországi Wroclaw város rendőrkapitányságáról tűnt el. A következő hónapban munkások, akik horogkereszttel megjelölt német érméket találtak, azzal érveltek, hogy a nácik biztosan jártak a palotában.

Ebben a hónapban szakértők kétségeket fogalmaztak meg a történet hitelességével kapcsolatban, sőt egyesek szerint a napló valószínűleg „teljes hamisítvány”. A Discoverer szervezet történészei is azt állítják, hogy „meggyőző bizonyíték” van arra, hogy a dokumentum hamisítvány.

Ez annak ellenére van így, hogy a második világháborús kincsvadászok egy csoportja, a Sziléziai Híd Alapítvány azt állítja, hogy georadar segítségével találták meg az elásott tartályt, miután az SS-napló segítségével pontosan meghatározták a helyszínt.

A Volkswagen és a holokauszt közös múltja

„A második világháború gaztetteinek felidézése nem túl okos gondolat egy olyan vállalat számára, amelynek kezein annyi ártatlan áldozat vére szárad.”

Van egy híres történet az Aranyvonatról is szól, amely állítólag tele volt a magyar zsidóktól ellopott náci arannyal, ékszerekkel és ezüsttel.

De 80 évvel a háború befejezése után, és a náci arany utáni vadászat még mindig tart. A Holland Nemzeti Levéltár egy köteg dokumentumot, valamint a kincshez vezető térképet adott ki, abban a reményben, hogy megtalálják a németek által a holland vidék közepén elásott aranyérmék és ékszerek tárházát.

A lelet állítólag négy lőszeres ládát tartalmaz, amelyek tele vannak érmékkel, órákkal, ékszerekkel, gyémántokkal és egyéb tárgyakkal. Több mint 10 millió dollárnyi érték rejtőzhet ott.

A kutatók azt gyanítják, hogy a kincset 1945 áprilisában ásták el, amikor a szövetségesek a kelet-hollandiai Arnhem felszabadításának küszöbén álltak.

Fotó: Merkers sóbánya 1945-ben. 04/15/1945, RG-111-SC-205409.tif

(The Daily Express)

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

A náci műkincsrablási-projekt a háború után is folytatódott

Göring speciális osztagának tagjai a háború után is remekül tudtak érvényesülni a műkincs piacon.