Kifúrná a Netanjahut támogató minisztert a székéből a legfelsőbb bíróság

Izrael legfelsőbb bírósága kizárta a Sász párt vezetőjét, Arje Derit a miniszteri tisztségből. A testület 10 bíró támogatásával és egy bíró ellenvéleményével a többségi véleményben azt írja, hogy a jellemzően ortodox szefárdi szavazókat megszólító párt elnöke korábbi büntetőítéletek miatt alkalmatlan az egészségügyi és belügyminiszteri tisztség betöltésére.

A Legfelsőbb Bíróság szerdán drámai ítéletben utasította el a Sász párt vezetőjének, Arje Derinek a miniszteri kinevezését az új kormányban, „rendkívüli ésszerűtlenségre” hivatkozva kizárásának okaként.

Tíz bíró támogatta a döntést, egy bíró pedig nem értett egyet, a bírák a többségi véleményben azt írták, hogy a haredi törvényhozó alkalmatlan az egészségügyi és a belügyminiszteri tisztség betöltésére a múltbeli büntetőítéletek, nevezetesen a tavalyi adócsalás vádja miatt hozott ítélet miatt. A testület úgy döntött, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek el kell távolítania Derit posztjáról.

Derit tavaly adócsalás vádjával ítélték el és ugyan miután vádalkut kötött megúszta a büntetést, ugyanakkor lemondott a Knesszet tagságáról. Bár úgy tűnt, hogy a lépés Deri politikai karrierjének végét jelzi, ennek ellenére továbbra is ő irányította pártját a legutóbbi, novemberi választásokon, amelyen a Sász 11 parlamenti helyet szerzett.

A kisebbségi véleményben az egyetlen ellenvéleményt megfogalmazó Joszef Elron bíró azt írta, hogy szerinte a kinevezésnek érvényben kell maradnia, de Derinek előbb a Központi Választási Bizottság elnökéhez kell fordulnia, hogy ő döntsön az ügyben.

A hét elején Deri világossá tette, hogy még ha a legfelsőbb bíróság ki is zárja őt, nem fog lemondani posztjáról, zárt beszélgetéseken azt mondta: „a teher Netanjahun van, neki kell megoldania ezt a problémát”.

Netanjahu kormányzó Likud pártja azonban nehezen talál olyan kreatív megoldásokat, amelyekkel Deri jogilag a kormányban maradhatna.

A Likud törvényhozói által felvetett egyik ötlet az ésszerűség elvének eltörlése, amelyet a bíróság arra használ, hogy megnézze, hogy egy adott döntés minden releváns tényező megfelelő figyelembe vételével születtek-e meg.

A Likud forrásai a Ynetnek úgy nyilatkoztak, hogy egy ilyen jogszabályt nem lehet elsietni, és hetekig vagy akár hónapokig is eltarthat, amíg elfogadják.

A Likud törvényhozói szerint, mivel Netanjahu miniszterelnök nem szándékozik megsérteni a Legfelsőbb Bíróság döntését, a Sász elnöke és a miniszterelnök legközelebbi szövetségese hosszú időre kikerülhet a kormányból, ami komoly koalíciós válságot idézhet elő.

Deri Sást pártja, amely főként az elszegényedett és munkásosztálybeli szefárd zsidók választói körét szolgálja ki, bírálta a Legfelsőbb Bíróság döntését, amelyet „rendkívül ésszerűtlennek” minősített.

„Ma a magát a kisebbségek védelmezőjeként feltüntető Legfelsőbb Bíróság eldobta az Izraelben a hátrányos helyzetűeket képviselő Sász mozgalom 400 ezer szavazójának a hangját és szavazatát, akik alig két hónappal ezelőtt járultak az urnákhoz”

– írta a párt közleményében.

„A bíróság döntése politikai jellegű és szélsőséges ésszerűtlenséggel fertőzött, az egész Sász mozgalom megdöbbent ezen az önkényes döntésen”.

Az ellenzéki vezető, Jair Lapid felszólította a kormányt, hogy tartsa tiszteletben a döntést, és figyelmeztetett, hogy ellenkező esetben a törvény ellen lép fel, ami alkotmányos válságba sodorhatja Izraelt.

„Ha Arje Derit nem rúgják ki, Izrael példátlan alkotmányos válságba kerül, és többé nem lesz demokrácia, és nem lesz jogállam”

– fogalmazott Lapid.

Jariv Levin igazságügyi miniszter, aki egy messzemenő reformot szorgalmaz, amelynek célja az igazságszolgáltatás hatalmának kordában tartása, megfogadta, hogy „mindent megtesz, ami szükséges ahhoz, hogy ez az égbe kiáltó igazságtalanság, amelyet Arje Deri, a Shas mozgalom és az izraeli demokrácia ellen követtek el, teljes mértékben helyrehozható legyen”.

Levin ezután megdorgálta a bíróságot, amiért „nem tartotta tiszteletben a nép döntését, a miniszterelnök ítéletét és a Knesszet döntését, amely bizalmat szavazott a jelenlegi kormánynak”.

Közben a koalíciós pártok vezetői közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben megfogadták, hogy minden jogi eszközzel harcolni fognak a döntés ellen.

„Megdöbbenéssel, fájdalommal és nagy szomorúsággal fogadtuk az ítéletet Deri ügyében”

– áll a nyilatkozatban.

„Minden rendelkezésünkre álló jogi eszközzel és késedelem nélkül fellépünk, hogy korrigáljuk ezt az igazságtalanságot és a demokratikus folyamatnak okozott súlyos kárt”.

Netanjahu rendesen helyretette az izraeli demokráciáért aggódókat

Az izraeli kormányfő felelősségteljesebb viselkedésre intette a választásokat elveszítő ellenzéki vezetőket.