Rabbi emlékeztet az ukrán miniszter szoros kapcsolatára a zsidókkal

Kijev város chábád küldött főrabbija gyászbeszéddel emlékezett meg a szerdán helikopterbalesetben elhunyt ukrán belügyminiszterről, és méltatta a helyi zsidó közösséggel való szoros kapcsolatát.

Jonatán Markovics kijevi főrabbi szerdán gyászbeszédet mondott az elhunyt ukrán belügyminiszterről, Denisz Monasztirszkijről, aki szerda reggel halt meg, amikor a helikopter, amelyben utazott, egy Kijev melletti napközi otthonba zuhant.

„A kijevi és az egész ukrajnai zsidó közösséggel együtt nagyon szomorúan értesültünk a szörnyű katasztrófáról, amely Denisz Monasztirszkij belügyminiszter, valamint más magas rangú ukrán tisztviselők és civilek életét követelte”

– mondta Markovics rabbi.

„Denisz Monasztirszkij szoros kapcsolatokat ápolt velünk, sőt, többször találkoztunk együtt belügyminiszteri évei alatt”.

„Sok közös beszélgetésünk során gyakran hangsúlyozta

személyes elkötelezettségét és egész Ukrajna felelősségét a kijevi és az egész ukrajnai zsidó közösség virágzásának és megerősödésének biztosítása iránt.”

„Denisz keményen dolgozott az antiszemitizmus és a bigottság elleni küzdelemben, és az elmúlt év során hangsúlyozta számomra a közös humanitárius munka fontosságát az ukránok és a zsidó közösség között” — fogalmazott Markovics főrabbi.

„Az ukrajnai válság a bemelegítés, a nagy háború még csak utána jön”

Egy amerikai admirális őszintén beszélt a jelenlegi helyzetről.