Marokkó és Izrael szorosabb katonai együttműködésben állapodott meg

Szorosabb katonai együttműködésben állapodott meg Marokkó és Izrael, tovább mélyítve a két ország közti kapcsolatokat – közölték a marokkói királyi fegyveres erők (FAR) kedden.

A marokkói-izraeli védelmi együttműködési bizottság kétnapos találkozóján a részt vevő felek olyan területek kooperációjában egyeztek meg, mint a hírszerzés, a légvédelem, a logisztika és a kiképzés, de Jeruzsálem és Rabat a hadfelszerelések beszerzésében és korszerűsítésében is együtt akar működni – olvasható a közleményben.

A két évvel ezelőtt megszületett Ábrahám-egyezmény keretében Izrael több országgal, köztük Marokkóval is békeszerződést kötött. Azóta több területen is szorosabbá váltak a kapcsolatok Jeruzsálem és Rabat között.

Beni Ganz volt izraeli védelmi miniszter 2021 novemberében Rabatba látogatott, ahol aláírták a katonai együttműködésről szóló első megállapodást. Múlt nyáron az izraeli hadsereg korábbi vezérkari főnöke, Aviv Kohavi utazott Marokkóba, nem sokkal később pedig Izraelben a FAR főfelügyelője, Belhir el-Faruk által vezetett katonai delegációt fogadták.

Az izraeli elnök köszönetet mondott Marokkónak a zsidók megmentéséért

„Amikor a 20. században zsidók millióinak kellett szembenézniük a holokauszt borzalmaival, V. Mohamed király biztonságos menedéket nyújtott zsidó alattvalói számára.”