Az izraeli elnök köszönetet mondott Marokkónak a zsidók megmentéséért

Jichák Herzog izraeli elnök „háláját és nagyrabecsülését” fejezte ki VI. Mohamed marokkói királynak és a marokkói népnek, amiért a holokauszt idején „biztonságos menedéket” nyújtottak a marokkói zsidóknak a médiával kedden megosztott levelében.

Ez az első alkalom, hogy a zsidó állam tisztségviselője elismerését fejezte ki a marokkói monarchiának a második világháború alatti tetteikért. A levél, amely két évvel azóta született, hogy az arab állam az Egyesült Államok közvetítésével létrejött Ábrahámi Egyezmény aláírásával normalizálta kapcsolatait Izraellel, december 22-én kelt.

Herzog köszönetet mondott a királynak és „Marokkó népének, akik generációk óta tesznek a királyság zsidó közösségének biztonságáért, jólétéért és kulturális örökségéért”.

„Amikor a 20. században zsidók milliói szembesültek a holokauszt borzalmaival, V. Mohamed király biztonságos menedéket nyújtott zsidó alattvalói számára”

– húzta alá az elnök.

„Bárhol is vannak, a marokkói zsidók büszkén és szeretettel emlékeznek nagyapjukra, Őfelsége V. Mohamed királyra, akire úgy emlékeznek, mint a birodalmában élő zsidók védelmezőjére és őrzőjére”

– tette hozzá Herzog.

V. Mohamed nem volt hajlandó végrehajtani a zsidóellenes törvényeket, amelyeket a franciaországi németbarát Vichy-kormány rendelt el a második világháború idején. Herzog azt is megjegyezte, hogy Marokkóban szívesen fogadták a zsidókat, miután a 15. század végén kiűzték őket Spanyolországból.

Fontos megállapodást kötött Marokkó és Izrael

Az igazságügyi megállapodás aláírásával tovább folytatódik a közeledés a két ország között.