Blinkent is meglepte, hogy titkos iratokat rejtegettek a Penn-Biden Központban

Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden azt mondta, hogy meglepődött, amikor megtudta, hogy kormányzati iratokat találtak Joe Biden elnök korábbi, a Pennsylvaniai Egyetem washingtoni irodájában, és kijelentette, hogy teljes mértékben együttműködik, ha a különleges ügyész kihallgatásra hívja – írja a The Hill.

Blinken a brit külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy nem volt tudomása róla, hogy kormányzati iratokat vittek a Pennsylvaniai Egyetemen lévő Penn-Biden Központba, ahol korábban ügyvezető igazgatóként dolgozott.

„A rövid válaszom az, hogy nem”

– mondta Blinken arra a kérdésre, hogy tud-e bármilyen okról, amiért titkos dokumentumokat vittek volna a központba, amíg ő ott volt.

„Ahogyan azt Biden elnöktől is hallották, körülbelül egy héttel ezelőtt meglepődve értesültem arról, hogy kormányzati iratokat vittek a Penn Biden Centerbe”

– folytatta a miniszter.

„Akkor még nem volt tudomásom róla. A Fehér Ház jelezte, hogy a kormányzat teljes mértékben együttműködik az Igazságügyi Minisztérium által indított vizsgálattal, és természetesen én magam is teljes mértékben együttműködök a vizsgálat soránl”.

Blinken 2018-ban a központ ügyvezető igazgatója volt.

Bident meglepte, hogy titkos iratokat találtak korábbi irodájában

A Biden volt irodájában talált iratok ügye párhuzamba állítható azzal, hogy Donald Trump floridai birtokán több ezer hivatalos iratot találtak.

A múlt héten a Fehér Ház egyik ügyvédje közölte, hogy az Igazságügyi Minisztérium és a Nemzeti Levéltár vizsgálja az Obama-kormányzatból származónak tűnő, Bidenhez köthető „kis számú, titkosított jelzéssel ellátott dokumentumot”.

Két nappal később arról számoltak be, hogy Biden segítői legalább egy további köteg minősített dokumentumot fedeztek fel egy olyan helyen, amely elkülönül attól a washingtoni irodától, amelyet az Obama-kormányzatból való távozása után használt.

A Fehér Ház szombaton közölte, hogy csütörtökön, ugyanazon a napon, amikor az ügy felülvizsgálatára különleges jogászt neveztek ki, további öt oldalnyi titkos dokumentumot fedeztek fel Biden otthonában.

A dokumentumok felfedezése a washingtoni irodában november 2-án történt, a Fehér Ház azonban csak azután hozta nyilvánosságra az incidenst, hogy arról a CBS News múlt héten beszámolt.

Biden kedden kommentálta először az első híreket, újságíróknak azt mondta, hogy „meglepte”, hogy a dokumentumokat találtak nála.

Az elnök hozzátette, hogy ügyvédei „azt tették, amit kellett”, amikor a felfedezés miatt azonnal felhívták a Nemzeti Levéltárat.

A képviselőházi republikánusok azt követelik, hogy a Fehér Ház adjon át minden információt a titkos dokumentumokat feltáró kutatásokkal kapcsolatban.

Újabb és újabb titkos iratok kerülnek elő Bidenéktől

Ezúttal az amerikai elnök delaware-i otthonából.