Tudósok rekonstruálták az Exodus fáraójának arcát

Egy tudóscsoport digitálisan rekonstruálta II. Ramszesz egyiptomi uralkodó arcát, akit általában a zsidók egyiptomi kivonulása idején uralkodó fáraónak tartanak.

A speciális CT-szoftver segítségével készült rekonstrukció közelítőleg megmutatja, hogyan nézett ki az egyiptomi uralkodó a 40-es évei közepén és a 90 éves korában bekövetkezett halála körül.

Caroline Wilkinson, a Liverpool John Moores University Face Lab igazgatója elmondta, hogy a képalkotó szakemberek megfordították az öregedési folyamatot, hogy az uralkodó arcát hatalma csúcsán mutassák meg.

Facial depiction of Ramses II (2022)

The face of Egyptian Pharoah Ramses II has been revealed for the first time thanks to work by FaceLab researchers at Liverpool John Moores University. A team led by Professor Caroline Wilkinson and the University of Cairo reconstructed how the Pharoah would have looked at 45 and at the age of his death at 90 using state-of-the-art techniques.

Dr. Sahar Szaleem, a Kairói Egyetem radiológiaprofesszora, aki a projektet vezette, „jóképűnek” nevezte a rekonstruált kép alapján a fáraót.

„II. Ramszesz király nagy harcos volt, aki 66 évig uralkodott Egyiptomban”

– mondta Szaleem az auntminnieeurope.com tudományos magazinnak adott interjújában. „Ramszesz arcának életre keltése idős korában és fiatalemberként is emlékezteti a világot legendás státuszára”.

Ramszesz múmiáját eredetileg 1881-ben fedezték fel az egyiptomi Luxor városában. Jelenleg a kairói Egyiptomi Civilizáció Nemzeti Múzeumában található.

A történelmi feljegyzések szerint II. Ramszesz i. e. 1303-ban született, és apja i. e. 1279-ben bekövetkezett halála után foglalta el a trónt.

Uralkodása alatt kiterjesztette az egyiptomi birodalom befolyását egészen a mai Szíriáig, északra. Az i. e. 1213 körül halt meg.

Az ókori Egyiptomban úgy bántak a rabszolgákkal, mint az állatokkal

A The Journal of Egyptian Archaeology című folyóirat szerzője egy brutális egyiptomi szokásra talált bizonyítékokat.