Az ókori Egyiptomban úgy bántak a rabszolgákkal, mint az állatokkal

Az új régészeti bizonyítékok szerint a rabszolgákat erőszakkal megbillogozták, hogy megmutassák, a fáraó tulajdonát képezik. A rabszolgákat azért is jelölhették meg így, hogy ezzel jelezzék számukra: a státuszuk „ugyanolyan alacsony, mint a marháké”.

A The Journal of Egyptian Archaeology című folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány bemutatta, hogy a régészek egy sor olyan kisméretű bélyegzővasat találtak, amelyek „túl kicsik voltak a jószágok számára”.

A nagyjából i. e. 1292-től i. e. 656-ig, Egyiptom 19-25. dinasztiájáig visszanyúló, 10 égetővasból álló gyűjteményt valószínűleg emberi rabszolgák bőrének megjelölésére használták, mivel túl kicsik voltak ahhoz, hogy jószágokon használják őket.

A kutatók szerint ezek a bélyegzővasak nagyjából olyan méretűek voltak, mint amilyeneket a 19. században az európaiak a rabszolgáknál használtak.

„Olyan kicsik, hogy ez kizárja, hogy szarvasmarhákon vagy lovakon használják őket”

– mondta a tanulmány szerzője, Ella Karev a Live Science-nek adott interjúban.

„Nem zárom ki a lehetőséget, de nincs bizonyítékunk arra, hogy kis állatokat, például kecskéket is megbélyegeztek volna, és annyi más bizonyíték van arra, hogy embereket is megbélyegeztek”.

A szakértő azt is megállapította, hogy a rabszolgák „jelölései” eltértek a korabeli vallási alapú tetoválásoktól és testfestésektől.

Az ókori egyiptomi dinasztiákról ismert, hogy háromféle rabszolgát tartottak: olyan rabszolgákat, akik hadifoglyok voltak, olyan rabszolgákat, akik adósságaik kiegyenlítése céljából eladták magukat vagy gyermekeiket rabszolgának, és olyan rabszolgákat, akik az állam tulajdonában voltak, de munkabért kaptak.

Hasonló helyzetben lehettek a zsidók is, akiket a fáraó rabszolgasorba taszított, mert attól félt, hogy túl sokan lesznek Egyiptomban, és átveszik az uralmat.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Kétezer évvel az IDF előtt – az ókor rettegett zsidó harcosai

Martin Hengel történész egyenesen a késő középkori Európa svájci zsoldosaihoz (a kor elitkatonáihoz) hasonlítja az ókori Közel-Kelet zsidó harcosait.