Történelmi mélypontra süllyedt az izraeli közintézményekbe vetett bizalom

Az izraeliek többsége már nem bízik a Legfelsőbb Bíróságban, miközben a főbb állami intézményekbe vetett bizalom minden idők legalacsonyabb szintjére esett.

Egy új tanulmány szerint az izraeli közintézményekbe vetett közbizalom drámai mértékben csökkent az elmúlt években, és az eddigi legalacsonyabb szintre esett.

Az Izraeli Demokrácia Intézet által vasárnap közzétett, a Midgam Intézet által gyűjtött közvélemény-kutatási adatokra támaszkodó tanulmány szerint a hadsereg és az elnöki hivatal kivételével Izraelben minden fontosabb közintézménybe vetett bizalom drámaian csökkent.

Húsz évvel ezelőtt az izraeliek 59 százaléka – köztük zsidók és arabok egyaránt – bízott az izraeli nemzeti intézmények egészében. Bár ez az arány 2007-ben és 2008-ban jelentősen visszaesett, egybeesve Moshe Katzav akkori elnök elleni nemi erőszakkal kapcsolatos vádakkal és az Olmert-kormányt megbuktató korrupciós üggyel kapcsolatos lemondásával, a következő években visszatért a korábbi magas szintre: 2011-ben az izraeliek 60%-a bízott a nemzeti intézményekben, ami 2012-ben 61%-ra emelkedett.

A közbizalom azonban a 2010-es évek közepén ismét csökkenni kezdett, 2018-ra 41%-ra esett vissza, majd az évtized végéig stagnált.

A felmérés szerint azonban tavaly izraeliek mindössze 34,5%-a bízott általában véve az állami intézményekben, ami messze elmarad az elmúlt húsz év 47,8%-os átlagától.

Az izraeli zsidók körében a közbizalom csökkenéséről számoltak be mind a nyolc, a felmérésben szereplő intézmény (az IDF, az elnöki hivatal, a Legfelsőbb Bíróság, a rendőrség, az izraeli kormány, a média, a Knesszet és a politikai pártok) esetében.

Csak az IDF és az elnöki tisztség maradt 50% fölött, a többi hat intézmény iránti bizalom szintje jelentősen csökkent.

Míg az izraeli zsidók 85%-a bízik a hadseregben, szemben az elmúlt két évtized átlagának 88,1%-ával, addig az ország legfelsőbb bírósága iránti bizalom 59,5%-ról 42%-ra csökkent 2022-re.

Az elnöki hivatalba vetett bizalom 4,9 ponttal, 66,9%-ról 62%-ra csúszott, míg a rendőrségbe vetett bizalom 48%-ról 35%-ra esett vissza.

Az izraeli politikai pártok, amelyekben az izraeli zsidóknak már az elmúlt húsz évben is átlagosan csak 21%-a bízott, most a lakosság mindössze 8,5%-ának bizalmát élvezik.

A kormány, a média és a Knesszet valamivel jobban teljesített, de abszolút értékben nagyobb mértékben csökkent a bizalom: a lakosság kevesebb mint negyede (24%) bízik a kormányban, szemben az átlagos 37,5%-os értékkel; 23% bízik a médiában, szemben a 37,3%-os értékkel; és 18,5% bízik a Knesszetben, szemben a 36,1%-os értékkel.

Ember! Most jövök a Templom-hegyről!

Alig lépett hivatalba Netanjahu új vallásos-cionista kormánya, máris valótlanságokat állítanak egyik miniszteréről a nemzetközi és hazai sajtó egyes szereplői.