Már tesztelik az újabb izraeli holdmisszió eszközeit

Évente több százmillió dollárt fektetnek be űrhajók kifejlesztésébe, de ezeket tesztelni is kell a pályára állításuk előtt, hiszen az űrben nagyon kemény körülmények várnak rájuk, amik komoly károkat tudnak okozni – írja a Zsido.com.

Az izraeli Sim.Space képes szimulálni az űrben uralkodó körülményeket.

„A vállalatok nagyon drága eszközöket terveznek, amelyeket egy másik világban fognak üzemeltetni”

– mondja Amir Notea társalapító és műszaki igazgató.

„Figyelembe kell vennünk a világűr összes hatását, tehát szimuláljuk, hogy mi fog történni az űrhajóval, milyen parancsokat kap, milyen válaszokat fog adni” – magyarázza a szakember.

A herzlijai székhelyű startup jelenleg az űr zord körülményeit reprodukálja Izrael következő űrmissziója, a Beresheet 2 számára, ami a tervek szerint a 2025-ben landol a Holdon. A Beresheet 1 elérte a Holdat, de a fékezés során bekövetkezett hiba és a kommunikáció hirtelen megszakadása miatt becsapódott.

Az űrben uralkodó körülményeken túl a Sim.Space azt is szimulálja, hogy mi történik magában az űrhajóban. Hogy viselkedik az extrém körülmények között a hajtómű, az érzékelők vagy az antennák, valamint az űrhajó és a földi állomás közötti rádiókommunikáció. A szimuláció másodpercektől akár napokig is eltarthat, attól függően, hogy mit tesztel a csapat.

Izrael is beszáll a NASA holdraszállásába

„Meggyőződésem, hogy az Artemis program egy lépéssel előbbre viszi az emberiséget, nemcsak az űrben, hanem itt a Földön is” -mondta az Izraeli Űrügynökség főigazgatója.