Izrael is beszáll a NASA holdraszállásába

Izrael aláírta az Artemis-megállapodást, hogy elmélyítse a NASA-val már meglévő holdi együttműködését – közölte az amerikai űrkutatási hivatal – írja a Space.com

Uri Oron, az Izraeli Űrügynökség főigazgatója január 26-án Tel-Avivban egy ünnepségen írta alá a dokumentumot, amelyben további támogatást ígért a nemzetközi Artemis programnak, amelynek célja, hogy 2025-ben embereket juttasson a Holdra.

A megállapodásban már több mint egy tucatnyi nemzet szerepel, amelyek kisebb-nagyobb mértékben elkötelezték magukat a holdkutatáshoz való hozzájárulás mellett. Izrael már most is részt vesz az Artemis 1 misszióban, amely még idén legénység nélkül indul a Hold körüli pályára, az AstroRad mellénnyel. A mellény nyomon követi, hogy mennyi sugárzás éri az űrhajósokat a Holdon tett utazásuk során, amely a Föld közelében lévő Van Allen-övek védőövezetén kívül zajlik.

„Az Artemisz-megállapodás mai aláírása csak erősíteni fogja a régóta fennálló amerikai-izraeli kapcsolatokat az űrkutatás területén, és örömmel várom, hogy még sok éven át együtt dolgozhassunk közös céljaink elérése érdekében az egész emberiség javára”

– mondta Bill Nelson, a NASA adminisztrátora keddi nyilatkozatában.

Ugyanebben a NASA-nyilatkozatban Oron elmondta, hogy Izrael „óriási potenciált és végtelen lehetőségeket” lát az űrkutatásban, ami az Artemishez való hivatalosabb csatlakozás indoklásának része volt.

„Meggyőződésem, hogy az Artemis program egy lépéssel előbbre viszi az emberiséget, nemcsak az űrben, hanem itt a Földön is”

– mondta Oron.

„Az Izraeli Űrügynökség az Artemis-megállapodások keretében az izraeli szervezetek és nemzetközi partnereink közötti együttműködéseket a kutatás, a tudomány, az innováció és a gazdaság területén továbbra is támogatni fogja.”

A NASA megjegyezte, hogy a jövőben várhatóan még több ország csatlakozik az Artemis programhoz. Az első küldetés 2024-ben várható, amelyet az Artemis 3 leszálló küldetése a jelenlegi ütemterv szerint 2025-ben követi majd.

Történelmet írhat Jessica Meir: ő lehet az első nő, aki a Holdra lép

Meir egy korábbi küldetése során az űrbe magával vitt egy izraeli zászlót valamint egy képeslapot is a Jad Vasemből,