Történelmet írhat Jessica Meir: ő lehet az első nő, aki a Holdra lép

Eddig 18 zsidó jutott el az űrbe, köztük négy nő: Judith Resnik, Ellen Baker, Marsha Ivins és Jessica Meir. A Holdon azonban még egyetlen zsidó sem járt – állapítja meg cikkében a kveller.com, amelyet a Zsido.com szemlézett.

Mindez azonban 2025 körül megváltozhat, amikor Jessica Meir – ha kiválasztják – történelmet írhat, mint az első nő, az első zsidó és az első svéd állampolgár, aki az Artemis küldetés keretében a Holdra jut. A görög mitológiában Artemisz, a vadászat istennője, a gyermekek és a nők védelmezője, Apollón ikertestvére, annak a görög istennek, akiről a Holdhoz először eljutó amerikai űrhajót nevezték el.

Meir nemrégiben az Izraeli Űrügynökség által szervezett médiaeseményen beszélt erről az izgalmas lehetőségről – írta meg először a Jerusalem Post.

Meir tengerbiológus és fiziológus, még 2020 decemberében emelték be a programba, egy 18 űrhajósból álló csoport részeként. Meirt 2013-ban választotta ki a NASA, 2019-ben 205 napot töltött az űrben.

Meir apja zsidó, iraki származású izraeli, édesanyja pedig svéd. Meir zsinagógába járva nőtt fel, tartja az ünnepeket, és volt bat micvája is. Még 2019-ben azt mondta a JTA-nak, hogy a zsidó kulturális háttere meghatározó része életének.

Az űrbe tartó küldetésére magával vitt egy izraeli zászlót, egy képeslapot a Jad Vasemből, egy érmét, amely Ilan Ramon izraeli űrhajósnak állít emléket, valamint egy pár zoknit, amelyen menóra és Dávid-csillag volt látható, és amelyet büszkén mutatott meg a közösségi médiában egy különleges hanukai üzenetben. Megosztott egy képet is Tel-Avivról az űrből.

Ebben az új küldetésben 4-en indulnak majd a Holdra, de csak ketten lépnek a felszínére, még nem tudni Jessica Meir köztük lesz-e.

Akár kiválasztják Meirt, akár nem, ő mindig is része lesz az űrtörténelemnek – 2019-ben részt vett a világ első női űrsétáján Christina Koch űrhajóssal, aki szintén az Artemis projekt részese. Ők ketten több mint 7 óra 17 percet töltöttek együtt az űrben lebegve.

A NASA keresztény, muszlim és zsidó teológusokat képez ki a földönkívüli életre

Azt is vizsgálják, hogy a különböző vallások hogyan tehetik magukévá és illeszthetik tanításaikba a földönkívüli élet lehetőségét.