Izrael a világ élvonalában önkéntesség terén, megelőzi Hollandiát és Svájcot is

Különösen az ultraortodox körökben a legmagasabb az önkéntesség aránya, 60%-uk rendszeresen végez ilyen tevékenységet.

Jichák Herzog izraeli elnöknek hétfőn mutatták be az izraeli önkéntességről szóló éves felmérés eredményeit, amely szerint a lakosság közel fele (42,5%) különböző mértékben részt vesz ilyen tevékenységekben.

A felmérés szerint Izrael az önkéntességben az egyik vezető ország

Kanada (79%), Nagy-Britannia (63%), Ausztrália (57%) és Új-Zéland (51%) mellett, megelőzve Svájcot (39,9%), Hollandiát (39%) és az Egyesült Államokat (25%).

Az izraeli férfi önkéntesek (42,6%) és a női önkéntesek (42,2%) aránya csaknem tökéletes egyensúlyban van. A korcsoportokat tekintve a 18-34 évesek 34%-a mondta azt, hogy rendszeresen önkénteskedik, valamint 47,9% a 35-54 éveseknek és 42% az 55 éveseknek és idősebbeknek.

A felsőfokú végzettséggel rendelkező izraeliek és az átlagosnál magasabb jövedelemmel rendelkezők magasabb arányban számoltak be önkéntes tevékenységről.

„Nácik leszármazottja vagyok, most Izraelben élek és dolgozom”

Anna egyik dédapja az SS-ben szolgált, egy másik pedig az auschwitzi gázkamrák tervezésében vett részt.

Az ultraortodoxok körében volt a legmagasabb az önkéntesség aránya (60%).

A legtöbb válaszadó azt mondta, hogy szociális és hátrányos helyzetű népességcsoportok segítése területén végez önkéntes munkát, ezt követte az oktatás, az egészségügy, a környezetvédelem, a vallás és a társadalmi ügyek.

A felmérés kézhezvételekor Herzog azt mondta:

„Ma talán jobban, mint valaha, rajtunk múlik, hogy fokozzuk a társadalmi szerepvállalást, és azt válasszuk, hogy mi az, ami összeköt és közelebb hoz minket egymáshoz, nem pedig azt, ami elválaszt és szétválaszt”.

A felmérést a Nemzeti Önkéntességi Tanács és a Héber Egyetem Civil Társadalom és Filantrópia Tanulmányok Központja végezte a Jóléti és Szociális Minisztérium segítségével.

Közeleg a tél, a bajbajutott harkivi lakosok azonban számíthatnak a Chábádra

Mose rabbi és segítői éjt nappallá téve azon dolgoznak, hogy megkönnyítsék az emberek mindennapjait.