Beiktatták az IDF új vezérkari főnökét

A nyugdíjba vonuló Aviv Kochavi altábornagy hétfőn kiadta utolsó parancsát mint vezérkari főnök.

Herzi Halevi vezérőrnagy altábornaggyá emelésével hivatalosan is átvette az Izraeli Védelmi Erők irányítását és ezzel az ország 23. vezérkari főnöke lett – írja az Ujkelet.live

„Beosztásomból adódóan és a törvény által előírt módon úgy fogok eljárni, hogy a vezérkari főnök, Herzi Halevi eleget tudjon tenni kötelességének. Eközben gondoskodni fogok arról, hogy a külső – politikai, jogi és egyéb – nyomás megálljon nálam, és ne érje el az Izraeli Védelmi Erők kapuját” – mondta Joáv Gallant védelmi miniszter.

„A katonaság tekintélye és felelőssége között egyetlen alapvető fogalom van: a parancsnokság egysége. Minden katonának és tisztnek egy parancsnoka van, és mindegyikük felett a vezérkari főnök áll, a hadsereg vezető parancsnoka, aki a védelmi miniszternek van alárendelve és a kormánynak van alárendelve” – tette hozzá Gallant.

A Benjámin Netanjahu miniszterelnök és a jobboldali Otzma Jehudit és a Vallásos Cionizmus pártok vezetői által aláírt koalíciós megállapodások értelmében több vezető katonai kinevezés feletti ellenőrzést és egyes katonai egységek feletti irányítás kikerül az Izraeli Védelmi Erők alól.

Az ünnepségen felszólalva Kochavi kijelentette:

„Búcsút veszek az Izraeli Védelmi Erőktől, amelyet nagyon szeretek. Tisztelgek mindannyiótok előtt és köszönöm a kiváltságot, hogy a nép hadseregének parancsnokaként szolgálhattam”.

,,Ellenségeinknek tudniuk kell: meg tudjuk enni, amiről azt mondjuk, megtesszük, és készek vagyunk sokkal többre annál, mint amit mondunk.”

„Felkészítjük az Izraeli Védelmi Erőket a távoli és közeli arénák elleni háborúra; kiterjesztjük a minőségi toborzást a hadseregbe a lakosság minden rétegéből, erőnk forrásából; megerősítjük a tartalékos hadsereget, és fenntartunk egy egységes, koncentrált, erkölcsös és professzionális Izraeli Védelmi Erőket, amely mentes a biztonságon kívül minden egyéb megfontolástól”.

Kochavi vezékari főnök: csapást mérünk mindenkire, aki részt vesz Izrael elleni akciókban

Aviv Kochavi az IDF vezérkari főnöke kemény üzenetet küldött Iránnak.