2022-ben nagyon magas volt az Izraelbe vándorlók száma, de van egy csavar

Egy új jelentés szerint az Izraelbe érkező új bevándorlók többsége nem zsidó, ami csökkenti az ország zsidó többségét.

A jelentést a Bevándorláspolitikai Központ készítette, és az izraeli Központi Statisztikai Hivatal (CBS) által gyűjtött adatokra támaszkodik.

A CBS statisztikái alapján a jelentés megállapította, hogy 2022-ben összesen 77 000 ember vándorolt be Izraelbe, köztük 71 000 olyan ember, aki alijázott, azaz belépett az országba, és a visszatérési törvény alapján állampolgárságot kapott.

Az 1950-ben elfogadott visszatérési törvény a visszatérés jogát és automatikus állampolgárságot biztosít a diaszpóra elismert zsidó közösségének minden tagja számára.

1970-ben a törvényt kibővítették az úgynevezett „unokahagyományi záradékkal”, amely lehetővé teszi, hogy a zsidók gyermekei, a zsidók unokái és a zsidók házastársai is igényt tarthassanak a visszatérési törvény szerinti állampolgárságra.

Míg a törvényt az 1950-es és 1960-as években – és az 1989-es berlini fal leomlását követően az 1990-es években is – Izrael demográfiai jövőjének kulcsának tekintették, az „unoka záradék” a nem zsidó bevándorlás bővülését eredményezte.

A CIP jelentése szerint Izrael zsidó többsége 2022-ben 0,3 százalékponttal csökkent a nem zsidó bevándorlás következtében, az egy évvel korábbi 73,9%-ról 73,6%-ra.

A jelentés szerint Izrael zsidó többsége az elmúlt 30 évben nagyjából 10%-kal csökkent, évente átlagosan egyharmad ponttal esett vissza.

A csökkenés nagy része a nem zsidó bevándorlás növekvő arányának köszönhető – közölte a CIP, megjegyezve, hogy 2022-ben az Izraelbe érkező új bevándorlók abszolút többsége nem zsidó volt.

A tavaly Izraelben legális státuszt szerzett összesen 77 000 bevándorló közel 60%-a nem zsidó volt. A 71 000 alijázó, a visszatérési törvény alapján állampolgárságot kapó új bevándorló 55%-a nem zsidó volt, míg az új bevándorlóknak mindössze 32 000, azaz 45%-a volt zsidó.

A jelentés szerzői megjegyezték, hogy az 1970-es módosítás érvénytelenítésére irányuló, az új kormány által jelenleg fontolgatott tervek 85%-kal csökkenthetik a nem zsidó bevándorlást.

(Arutz7)

Nagymúltú cionista szervezetek aggódnak a visszatérési törvény revíziója miatt

Közös levelükben óva intik Netanjahut, hogy korlátozza az aliját zsidók olyan leszármazottai számára, akik a vallási jog szerint maguk nem minősülnek zsidónak.