Nagymúltú cionista szervezetek aggódnak a visszatérési törvény revíziója miatt

A Jewish Agency (Szochnut), a Jewish Federations, a WZO (World Zionist Organization) és a Keren Hayesod vezetői rendkívül szokatlan hangvételű levélben fejezik ki „mély aggodalmukat” Izrael új kormányának egyes tagjainak tervei miatt.

A vezető nemzetközi cionista csoportok vezetői vasárnap közös levelet küldtek Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek, amelyben óva intik őt a hivatalba lépő kormányának azon tervétől, hogy a visszatérési törvényt megváltoztatva korlátozza az Izraelbe való bevándorlást zsidók olyan leszármazottai számára, akik a zsidó vallási jog, a halakha szerint maguk nem minősülnek zsidónak.

A rendkívül szokatlan hangvételű levélben hangsúlyozták a zsidó egység fontosságát, és „mély aggodalmukat” fejezték ki amiatt, hogy a leendő kormány egyes tagjai alááshatják ezt azáltal, hogy megváltoztatják „a vallási ügyekben régóta fennálló status quo-t, amely a diaszpórát érintheti”, különösen a visszatérési törvényt.

A vasárnap elküldött és hétfőn nyilvánosságra hozott levelet izraeliek és diaszpóra-vezetők közösen írták alá: Doron Almog, a Jewish Agency (Szochnut) ügyvezető elnöke; Mark Wilf, a Jewish Agency kormányzótanácsának elnöke; Steven Lowy, a Keren Hayesod világszintű kuratóriumának elnöke; Sam Grundwerg, a Keren Hayesod világszintű elnöke; Eric Fingerhut, az Észak-Amerikai Zsidó Szövetségek elnöke és vezérigazgatója; Julie Platt, a JFNA elnöke; és Yaakov Hagoel, a Cionista Világszervezet elnöke.

„Kötelességünk megosztani Önökkel mélységes aggodalmunkat a kormányban olyan kérdésekben hallható hangok miatt, amelyek alááshatják a vallási ügyekben régóta fennálló status quo-t, amelyek a diaszpórát érinthetik”

– írják a zsidó vezetők.

„Bármilyen változás a kényes és érzékeny status quo-ban olyan kérdésekben, mint a visszatérési törvény vagy a betérés, azzal fenyegethet, hogy megszakítja a köztünk lévő kapcsolatokat és távol tart minket egymástól”.

A leendő kormány valamennyi pártja által aláírt koalíciós megállapodásokban megállapodtak abban, hogy legalább némi változtatást eszközölnek a visszatérési törvényen, konkrétan annak úgynevezett „unoka-záradékán”, amely állampolgárságot biztosít mindenkinek, akinek legalább egy zsidó nagyszülője van, feltéve, hogy nem gyakorol más vallást.

A leendő kormány ortodox pártjai a záradék érvénytelenítését követelték, arra hivatkozva, hogy az túl sok [az ortodox vallási jog szerint] nem zsidó bevándorlását teszi lehetővé, ami veszélyezteti az állam zsidó identitását. Ez aránytalanul nagy mértékben érintené a volt Szovjetunióból érkező potenciális bevándorlókat, akik e záradék alapján nagyobb valószínűséggel kérhetnek állampolgárságot.

Dodona: Netanjahu véglegesítette az új kormánykoalíció megállapodásait

A 120 tagú Knesszetben a 64 fős koalíció a legkeményvonalasabb jobboldali kormányt képviseli a modern Izrael 75 éves történetében, de azért nem eszik annyira forrón a mannát.

Netanjahu Likud pártja eddig ellenállt egy ilyen lépésnek, mivel attól tartottak, hogy az elidegenítené mind a diaszpóra zsidóságát, mind az oroszul beszélő izraelieket, akiknek jelentős része a Likudra szavaz.

A visszatérési törvény módosítására irányuló javaslaton kívül a hivatalba lépő kormány hivatalosan is azt tervezi, hogy tovább erősíti az ultraortodoxok ellenőrzését a Siratófal felett, szemben a Zsidó Ügynökség (Szochnut) által közvetített, régóta befagyasztott kompromisszumos tervvel, amely nagyobb elismerést és ellenőrzést biztosítana a nem-ortodox felekezeteknek.

Egy olyan törvény elfogadásába is beleegyezett, amely visszavonja a nem ortodox rabbinátusok által végzett betérések elismerését Izraelben az állampolgárság szempontjából. Mindkettő rendkívül népszerűtlen lenne a legtöbb diaszpóra-zsidó körében, különösen az Egyesült Államokban élők körében.

E nagy múltú cionista intézmények vezetői által küldött levél nyitánya lehet a leendő kormány és a diaszpóra között várható összeütközéseknek, amelyekhez hasonlóra évek óta nem volt példa, amikor Netanjahu 2017-ben határozatlan időre leállította a Siratófalról szóló kompromisszumot.

A világ számos prominens zsidó vezetője is hasonló aggodalmakat fogalmazott meg, általában a leendő kormánnyal és konkrétan a visszatérési törvénnyel kapcsolatban, de ezek általában konkrét politikai nézeteket valló csoportok képviselői voltak, míg a vasárnapi levél aláírói nagy múltú, tekintélyes intézményeket képviselnek, amelyek közül néhányan politikailag kifejezetten jobboldali beállítottságúak.

Talán a legmeglepőbb a WZO vezetőjének, Yaakov Hagoelnek az aláírása, aki Netanjahu saját pártja világszervezetének, a World Likudnak a vezetője.

„Eltökéltek vagyunk, hogy Önnel és az Ön kormányával együtt dolgozzunk az egész zsidó nép további jólétének biztosítása érdekében, és biztosak vagyunk abban, hogy közösen tiszteletteljes, befogadó és konstruktív megoldásokat tudunk találni minden kihívásra anélkül, hogy sérülne az a kényes szövet, amely egységes népként tart össze bennünket”

– zárul a levél.

Amerikai zsidó szervezetek óvatosan üdvözlik Netanjahu új kormányát

Az Amerikai Zsidó Bizottság (AJC) fenntartásokat fogalmazott meg „a kormánykoalíció egyes tagjai által alkalmazott gyújtogató retorikával” kapcsolatban.