Már megint Izraeltől követelnek segítséget az ukránok

Jevgenyij Kornyijcsuk, Ukrajna izraeli nagykövete hangsúlyozta, hogy országa nagyra értékeli az Izrael által nyújtott humanitárius segítséget, hozzátéve, hogy ugyanakkor ez nem elég.

„Izrael új kormányának ki kell állnia Kijev mellett, és fegyvereket kell küldenie, hogy megvédje a civileket az orosz rakétákkal szemben”

– jelentette ki Jevgenyij Kornyijcsuk ukrán nagykövet a két ország külügyminiszterének e héten várható megbeszélése előtt.

„Ez a legfontosabb kérdés” – mondta Kornyijcsuk.

A The Jerusalem Post című lapnak szombat este adott interjújában kiemelte, hogy országa nagyra értékeli az Izrael által nyújtott humanitárius segítséget, hozzátéve, hogy ez nem elég.

„Sajnos, kötszerekkel és antibiotikumokkal nem nyerhetjük meg a háborút” – mondta. „Védelmi felszerelésekre van szükségünk, többek között, de nem kizárólag rakétaelhárító és drónelhárító rendszerekre” – mondta.

„Izraelnek a történelem jó oldalán kell állnia”

– mondta Kornyijcsuk, hozzátéve, hogy ez az egyetlen ország a demokratikus világban, amelyik egyáltalán nem segít nekünk katonailag”.

Megtörtént a bejelentés: modern nyugati harckocsikat adnak a britek Ukrajnának

Szintet lép a Kijevnek nyújtott nyugati támogatás.

Ukrajna többször is felvetette a kérdést az előző kormánynak, mondta Kornyijcsuk. Hazája elnöke, Volodimir Zelenszkij közvetlenül a kormány múlt hónap végi beiktatása után beszélt a kérdésről Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel, de nem kapott választ az ügyben.

„Izrael pontosan tudja, hogy mire van szükségünk”

– mondta Kornyijcsuk.

„Miután Irán valóban belépett a háborúba azzal, hogy drónokkal látta el Oroszországot, beigazolódott a régi közel-keleti mondás: >>az ellenségem ellensége a barátom<<. Ennek a helyzetnek arra kellene sarkallnia Izraelt, hogy aktívabban együttműködjön Ukrajnával. Amiben én tulajdonképpen hiszek, és mi mindent megteszünk ezért” – nyilatkozta Kornyijcsuk nemrég, aki elmondta azt is, hogy Eli Cohen és Kuleba külügyminiszterek első telefonbeszélgetése technikai okok miatt késik, és várhatóan a jövő héten, esetleg már kedden megtörténik.

Nem tétlenkedett a Moszad: titkos hírszerzési információkat adtak át a Nyugatnak

Oroszország ukrajnai háborújával kapcsolatban.