Kit érdekel Andrew Tate? — egy macsó influenszer és a morális pánik

Andrew Tate most egy teljes körű erkölcsi pánik középpontjában áll. Az iskolák, a tanárok és a szülők Angliában és Amerikában láthatóan attól rettegnek, hogy az önjelölt „nőgyűlölő” influencer „agymosást” végez a fiatal fiúkban, és nőgyűlölővé teszi őket.

A Spieked oldalán megjelent cikk azzal kezdi, hogy minden jel szerint Tate egy mélységesen kellemetlen ember. Nemrég letartóztatták, és Romániában emberkereskedelem vádjával nyomoznak ellene. Néhány sikertelen híressé válási kísérlet után – 2016-ban rövid ideig szerepelt a Big Brotherben – rövid, felháborító TikTok-videóival vált online híressé.

Egyes videói azt állítják, hogy fiatal férfiakat tanít arra, hogyan uralkodjanak a nőkön, vagy hogyan szerezzenek hatalmas vagyont.

Tate emellett a „Hustler’s University”-t, egy online önsegítő vállalkozást is működtet, ahol „milliomos professzorként” reklámozza magát.

Mint a cikk is nyilvánvalóvá teszi az influenszer tulajdonképpen egy vicc, akinek népszerűsége pontosan ebből fakad.

„Tate vonzerejének nagy része – hasonlóan az őt megelőző számos online „felszedőművészhez” – a hírhedtségében rejlik. Nézetei nyíltan nőgyűlölőek  (s főleg közhelyesek is), például az a meggyőződése, hogy „a nők a férfié”

– írja Ella Whelan.

A cikk megjegyzi, hogy Tate felháborító nézetei kiakasztották a techóriásokat és az oktatási rendszert is. Tavaly nyáron kitiltották a legtöbb közösségi médiaplatformról (bár Twitter-fiókját azóta visszaállították). A brit iskolák tanárai állítólag most külön forrásokat kérnek arra, hogy miként kezeljék Tate befolyását a diákok körében.

A szerző idézi, hogy Times Educational Supplement ezen a héten egy cikket közölt „Hogyan reagáljunk az Andrew Tate által inspirált fiúkra” címmel.

A Times cikke szerint az iskolák dolgozóinak szakmai továbbképzésre van szükségük arról, hogy miként lehet szembeszállni a fiatal férfiakkal, amikor olyan dolgokat mondanak, mint például „a nőknek nem kellene repülőt vezetniük”.

A szülők is kétségbe vannak esve. Ulrika Jonsson televíziós műsorvezető azt mondta, hogy „rosszul érezte magát”, miután megtudta, hogy a fia megnézte Tate videóit. .

„Annak ellenére, amitől sok feminista tart, Tate vonzereje nem sokat mond a társadalom nőkről alkotott nézeteiről – végül is a nézetei éppen azért tűnnek „élesnek”, mert a nagy többségünk nem helyesli őket. Ráadásul kétségtelenül sok fiatal férfi fogja élvezni Tate videóit azok durvasága és felháborító volta miatt, de ez a szerző szerint nem jelenti azt, hogy leülnének és komolyan jegyzetelnének” – írja Whelan.

A cikk szerint a Tate-pánik valami sokkal aggasztóbb dologról árulkodik – a felnőtt tekintély hiányáról.

„Ahelyett, hogy azt mondanák a fiataloknak, hogy tegyék le a telefont és nőjenek fel, a tanárok, a szülők, sőt még a politikusok is a hajukat tépik Tate állítólagos hipnotikus hatása miatt. Ahelyett, hogy tehetségtelen színlelőként utasítanák el, a felnőtt társadalom megadja neki azt az isteni státuszt, amire vágyik” – írja a cikk.

A szerző szerint elég abszurd, hogy a tanárok és a szülők úgy tűnik, valóban úgy gondolják, hogy Tate agymosást végez a fiatalokon, és azt állítják, hogy nőgyűlölő viccei a fiatal férfiakat a nőgyűlölővé, sőt erőszaktevővé válás felé terelik.

„Az egyik tanár még egy praktikus ábrát is készített, hogy a lényegre rávilágítson, amelyet a The Times is leközölt, és amely a „zaklatással kapcsolatos vicceket” a tapizás, a villogás és a nemi erőszak felé vezető út egyik lépéseként ábrázolja.

Ez egy veszélyes érv. Azt sugallja, hogy a fiatal férfiak olyanok, mint a robotok, akiket könnyen átprogramozhatnak a szexista videók. Úgy tűnik, ezek a tanárok azt hiszik, hogy néhány óra a TikTok-on egymagában képes egy olyan közösségben és nemzetben nevelkedett fiatalembert, ahol a szexuális erőszak a legszörnyűbb és legmegbocsáthatatlanabb bűnök közé tartozik, egy leendő bántalmazóvá változtatni” – írja a cikk.

Whelan szerint kicsit több hitre van szükség a fiatal férfiakban – és sokkal több hitre a szülőkben, tanárokban és fiatal nőkben, hogy a helyükre tegyék a Tate-fanatikusokat, ha azok valaha is megpróbálják a nevetséges „tanácsait” a gyakorlatba átültetni.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

„Én vagyok a világ legnagyobb úriembere” – interjút adott a Tinder-svindler

A „Tinder Swindler” néven ismert férfi, akit a Netflix új dokumentumfilmjében lepleztek le a hónap elején, amiért állítólag több százezer dollárt csalt ki nőkből, most először szólal meg, és azt állítja, hogy a streamingszolgáltató által róla alkotott kép teljesen téves, és hogy ő „nem ez a szörnyeteg” – írja a Daily Mail.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.