Ettől az embertől várják, hogy helyrerázza az orosz hadsereget

Fél évszázadnyi katonai szolgálat után Valerij Geraszimov tábornok az eddigi legnehezebb feladatot kapta meg – írja a Telegraph. 

Vlagyimir Putyin most Oroszország legfőbb tábornokát, az ukrajnai katonai művelet parancsnokává nevezte ki.

Az orosz erők késő tavasz óta hadilábon állnak Ukrajnában.

Dara Massicot, az amerikai székhelyű RAND Corporation elemzője szerint Geraszimov tábornok lojalitása miatt ezt a küldetést el kellett fogadnia, miután az orosz erők elakadtak az általa kidolgozott inváziós terv végrehajtásában.

„Geraszimov 2022 februárjában nem lépett vissza, és most sem fogja megtenni” – mondta.

Miután 1973-ban belépett a kazanyi szovjet katonai iskolába, Geraszimov tábornok lelkes és kemény kadétnak bizonyult. Osztályelsőként végzett, és kiválasztották, hogy a Vörös Hadsereg egyik harckocsizó ezredének tisztje legyen.

A ranglétrán való felemelkedése során világossá vált, hogy csúcspozícióra rendeltetett, és a lázadó Csecsenföldön és Dagesztánban is kitűnően irányított egységeket – írja a Telegraph cikke.

A 2001-es Red Star-profil Geraszimov tábornokot „az ujjai hegyétől az utolsó gombig tábornokként” és „a cselekvés embereként” jellemezte, akit később az orosz hadsereg vezérkari főiskolájára küldtek „magas szintű szervezési képességei” miatt.

A Red Starnak elmondta, hogyan harcolt csecsen lázadók ellen a hegyekben, és hogyan élt hónapokig az embereivel együtt, hogy felkutassa az ellenséges egységeket, hóolvadékból és kiszáradt fejadagokból élve.

Geraszimov tábornokot 2012-ben nevezték ki az orosz védelmi vezérkar főnökévé, nem sokkal azután, hogy írt egy fontos cikket,

amelyben leírta a totális hadviselés olyan messzemenő formáját, amely során Oroszország minden rendelkezésére álló eszközt felhasznál a katonai célok eléréséhez – a harctéren és azon kívül is.

Kulcsszerepet játszott a Krím 2014-es annektálásában és abban, hogy a szíriai polgárháborúban katonai támogatást nyújtott Bassár el-Aszad elnöknek.

Miután az ukrán infrastruktúrát célzó kiterjedt légi bombázási kampány nem tudta Moszkva javára fordítani a háború menetét, az elemzők most azt várják, hogy Geraszimov tábornok felhagy a Szergej Szurovikin tábornok által felvett védekező magatartással, és agresszívebb taktikát alkalmaz.

Geraszimov tábornok számára az ukrajnai háború személyes ügy is. Nemcsak a Putyinnal közösen kidolgozott inváziós terveket, amelyek oly csúnyán visszafelé sültek el, hanem bosszút is forral, miután áprilisban túlélt egy merényletet.

Mark Galeotti londoni orosz elemző az ukrajnai orosz erők vezetőjévé való kinevezését „mérgezett kehelynek” nevezte a lojális Geraszimov tábornok számára. Az elemző szerint ugyanis Putyinnak irreális elvárásai vannak a tábornok számára

Fotó: MTI/AP/Szputnyik pool/Mihail Kuravljov

Mi az orosz Blitz valódi célja Ukrajnában?

Úgy jártunk, mint az egyszeri sakkmester: a gyalogokat húzogatjuk lázasan, és közben elnézzük az ellenfél vezérét. Robert C. Castel elemzése.