Anne Frank a napló után: Mi történt a családdal?

Anne Frank naplója a 20. század egyik legjelentősebb könyve. Bár Anne történetét szinte mindenki ismeri arról azonban, hogy mi történt vele, miután 1944-ben a Gestapo elhurcolta rejtekhelyéről, nem sokat tudnak az emberek. 

A The Annex után: Anne Frank, Auschwitz és azon túl című új könyv összerakja a Anne és családja utolsó hónapjait – írja a Daily Mail.

Bas von Benda-Beckmann író a különböző archívumokban és homályos kiadványokban elszórt tanúvallomásokra támaszkodva a 15 éves lány utolsó napjairól szóló, valaha megjelent legátfogóbb és legrészletesebb beszámolót készítette el.

Anne másfél hónapot töltött Auschwitzban mielőtt továbbszállították Bergen-Belsenbe, ahol 1945-ben néhány héttel a felszabadítás előtt halt meg.

Kegyetlen történeteket tár elénk arról, hogyan próbált egy barátja élelmiszercsomagokat dobálni a szögesdrótkerítésen keresztül az éhező és fagyoskodó Anne-nek, valamint arról a büntető munkáról, amelyet régi elemek vésővel és kalapáccsal való felbontására kapott – és apja próbálkozásairól, hogy helyette vécétisztítói munkát szerezzen neki.

Visszavonták az Anne Frank feltételezett elárulójáról szóló könyvet

Miután kedden nyilvánosságra hozták a könyvben szereplő állítások vizsgálatára létrehozott, háborús szakértőkből és történészekből álló bizottság jelentését.

A borzalmak közepette egy barátja elmeséli, hogy Anne sok időt töltött Peter van Pelsszel, egy tinédzserrel, akinek a családja a Frankoknál bujkált az amszterdami melléképületükben.

„Mindig együtt voltak, és én gyakran mondtam a férjemnek: „Nézd csak ezt a két gyönyörű fiatalt” – mondta a nő. ‘Eleinte nagyon sápadt volt, de szelíd és kifejező arca annyira vonzó volt.”

Anne 93 éves lenne, ha ma élne, és családja két évig bujkált a náci üldöztetés elől amszterdami otthonuk egy könyvespolc mögötti melléképületében, mielőtt elfogták volna. A háborút egyedül a családfő élte túl, és ő szerkesztette meg a lánya naplóját.

Nemrég azért került Anne Frank története újra a hírekben, mert egy új könyv azt állította, hogy leleplezték Anne feljelentőjét. A holland kiadó végül a történészi felháborodást követően visszavonta a könyvet.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Aki számára túl későn érkeztek Párizs felszabadítói

Hélène Berr irodalmi értékű naplója 10 éve jelent meg először magyarul. Hajdú Tímea írása.