Ukrajnát támogató aktivisták kapták a „zsidó Nobel-díjat”

A gyakran csak zsidó Nobel-díjnak nevezett Genezis-díjat kiosztó bizottság idén kollektívan, az Ukrajnát segítő zsidó aktivistáknak és civil szervezeteknek ítélte, akik „a zsidóság értékei alapján cselekszenek a szabadságért, az emberi méltóságért és az igazságosságért való kiállással”.

„Felismerve az elmúlt tizenegy hónapot uraló események rendkívüli jellegét, a Genezis-díj bizottsága úgy döntött, hogy eltér a szokásos szokástól, miszerint a díjat nem egy személynek ítélik oda, hanem zsidó aktivistáknak és nem kormányzati szervezeteknek” – írja közleményében Natan Sharansky, a Genezis Díj Alapítvány kurátora és Stan Polovets, az alapítvány alapítója és elnöke

„Az elmúlt tizenegy hónap a Genezis-díj tízéves történetében nem hasonlított semmilyen korábbi időszakhoz, a háború, a pusztítás és az emberi szenvedés olyan mértékű volt, amilyenre a második világháború óta nem volt példa”.

„Emberek tízezrei vesztették életüket – milliók hagyták el otthonaikat, munkahelyeiket, iskoláikat és családjaikat. Mivel az Ukrajnával szomszédos országokat elárasztották a menekültek, és energiaellátási zavarokkal kellett szembenézniük, a háború gazdasági következményei az egész világon érezhetőek voltak, és tízmilliók életére voltak hatással a konfliktusövezeten messze túl is” – szól a The Jerusalem Post által idézett közlemény.

„Ugyanakkor az emberi jóság, az együttérzés és az aktivizmus is példátlan méreteket öltött. Világszerte egyének és szervezetek ezrei indultak cselekvésre – erkölcsi döntést hoztak az önkéntesség, a pénzadományozás, a menekültek elszállásolása és a politikai érdekérvényesítés terén. A Genezis-díj választóbizottsága a 2023-as Genezis-díjat minden zsidó aktivistának és civil szervezetnek adományozza, akik az ukrán népet támogatják a szabadság, függetlenség és méltóság iránti törekvésében”

– áll a határozatban.

„Ezzel a bizottság arra szólít fel másokat – zsidókat és nem zsidókat egyaránt -, hogy vegyenek részt az ukrán függetlenségi harc támogatására irányuló erőfeszítésekben, és segítsenek leküzdeni a háborúból eredő humanitárius válságot. Az Alapítvány emellett továbbra is támogatást nyújt majd az Ukrajnában tapasztalható szenvedés enyhítése iránt elkötelezett civil szervezeteknek, ahogyan azt a háború kezdete óta teszi”.

Stan Polovets, a Genezis Díj Alapítvány alapítója és elnöke elmondta:

„A 2023-as Genezis-díj azok előtt tiszteleg, akik energiájukat, szenvedélyüket, forrásaikat és idejüket az Ukrajna megsegítésére irányuló törekvésbe fektették; akik önzetlenül vállalták az ukrán humanitárius válság enyhítésének fáradalmait, és segítették polgárait a szabadságért, méltóságért és függetlenségért folytatott harcban”.

Dr. Albert Bourla, a Pfizer elnök-vezérigazgatója, aki a COVID-19 vakcina kifejlesztésében játszott vezető szerepéért kapta a 2022-es Genezis-díjat, elmondta:

„A zsidó hagyomány az emberi élet szentségére és a világ helyreállításának fontosságára tanít bennünket. A tavalyi díjazottként megtiszteltetés számomra, hogy átadhatom a Genezis-díj fáklyáját a bátor ukrán állampolgárok életének megmentése és javítása iránt elkötelezett zsidó aktivisták és szervezetek mindannyiunkat inspiráló csoportjának”.

A Pfizer elnöke kapja az idei „zsidó Nobel-díjat”

A COVID-19 vakcina kifejlesztésén dolgozó legtöbb más nagyvállalat vezérigazgatójával ellentétben Dr. Bourla visszautasította az amerikai szövetségi támogatások dollármilliárdjait.