Irán Amerika hátsó udvarában

Irán haditengerészete először fog hadihajókat állomásoztatni a Panama-csatornában, amely egy kritikus kereskedelmi útvonal Amerika hátsó udvarában, ahol korábban soha nem volt iráni katonai jelenlét.

Shahram Irani ellentengernagy, az iráni haditengerészet parancsnoka szerdán közölte, hogy hadereje még az idén jelenlétet létesít a Panama-csatornában, ami az első alkalom, hogy Irán hadserege belép a Csendes-óceánon.

Irán az elmúlt években nagyobb hangsúlyt fektetett arra, hogy hadseregét latin-amerikai területekre vezesse, mivel erősíti kapcsolatait a térség Amerika-ellenes diktátoraival, elsősorban Venezuelával.

Iráni hajók egyre gyakrabban kötnek ki Venezuelában, és Teherán keményvonalas rezsimje igyekszik támogatni Nicolás Maduro diktátort. Ezekkel a lépésekkel az Egyesült Államokat akarják provokálni, és jelzik, hogy Teherán képes arra, hogy katonai apparátusát egy kőhajításnyira az Egyesült Államok területétől állomásoztassa.

Joseph Humire nemzetbiztonsági elemző, a Center for a Secure Free Society ügyvezető igazgatója szerint Irán az ilyen típusú hadjáratok előkészítését azáltal végezte, hogy közös gyakorlatokat tartott olyan szövetségesekkel, mint Oroszország és Kína, két olyan országgal, amelyek szintén erősítik kapcsolataikat a latin-amerikai országokkal.

Irán célja „mindig is az volt, hogy katonai jelenléttel rendelkezzen Latin-Amerikában, így egyáltalán nem meglepő, hogy haditengerészete bejelentette, hogy lépéseket fog tenni a Panama-csatornán”

– mondta Humire, megjegyezve, hogy Venezuela és Nicaragua mellett Irán Kolumbiával is kapcsolatokat nyitott.

„Ez egy óriási eszkaláció. Sokan lebecsülik Iránt, ami szerintem hiba”

– jegyezte meg a szakértő.

Shahram Irani Iráni ellentengernagy azt mondta, hogy a haditengerészet jelenléte a Panama-csatornában „a nemzetközi vizeken való tengeri jelenlétünk megerősítését szolgálja”.

„Ma már elmondhatjuk, hogy nincs akadálya annak, hogy ezen a területen növekedjünk.”

A latin-amerikai diktatúrák Irán számára is csomópontként szolgáltak az amerikai szankciók kijátszásához és fegyverüzletek megkötéséhez.

Az Irán által irányított terrorcsoport, a Hezbollah is jelen van Latin-Amerikában, amely évek óta egyre nagyobb teret nyer. A Hezbollah harcosai köztudottan szabadon utaznak Venezuelában és a Brazíliát, Paraguayt és Argentínát is magában foglaló térségben.