A szíriai rendezéséről és közös projektekről tárgyalt az orosz és az iráni elnök

A szíriai rendezéséről és közös projektekről tárgyalt telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Ebrahim Raiszi iráni elnök – közölte szerdán a Kreml sajtószolgálata.

A moszkvai tájékoztatás szerint a felek pozitívan értékelték a szíriai rendezés érdekében, az asztanai folyamat keretében tett erőfeszítések összehangolását. A két elnök kifejezte készségét arra, hogy folytassa az együttműködést a helyzet normalizálása és Szíria területi integritásának helyreállítása érdekében. Az államfők emellett „számos magas szintű kétoldalú kapcsolatfelvételről” is szót ejtettek.

Az iráni külügyminisztérium hétfőn közölte, hogy Raiszi Törökországba és Szíriába tervez látogatást tenni, az időpontot azonban nem nevezte meg.

A szíriai békés rendezés ügyében garanciavállalói minőségben együttműködő, úgynevezett asztanai trojka – Oroszország, Irán és Törökország – november 23-án tartotta meg legutóbbi csúcstalálkozóját.

Ezen a felek megismételték, hogy a szíriai konfliktusnak nincs katonai megoldása, támogatásukról biztosították az ország területi integritását és elutasítottak „minden olyan kísérletet, amely új realitásokat hoz létre „a terepen”, valamint elítélték a terrorista csoportok aktivizálódását.

A hármak következő, immár 20. csúcstalálkozóját várhatóan 2023 első negyedévében rendezik meg.

A Kreml sajtószolgálata szerint Putyin és Raiszi megvitatta az orosz-iráni kapcsolatok aktuális kérdéseit, hangsúlyt fektetve a kétoldalú együttműködés teljes komplexumának további kiépítésére.

„Az elnökök egyebek között síkraszálltak a kölcsönösen előnyös projektek következetes megvalósítása mellett az energetika, a közlekedés és a logisztika területén”

– olvasható a közleményben.

Putyin és Raiszi legutóbb novemberben beszélt telefonon egymással. Ezt megelőzően, szeptemberben személyesen is találkoztak a Sanghaji Együttműködési Szervezet szamarkandi csúcstalálkozójának alkalmával.

Putyin tavaly júliusban Teheránba részt vett az asztanai folyamat garanciavállalóinak háromoldalú államfői találkozóján.

Az orosz-iráni szövetség lerombolta a Nyugat illúzióit

„Iránnak a Putyinnal való erős szövetsége miatt a Biden-kormányzat is úgy tűnik, megértette, hogy az ajatollahokban nem lehet megbízni.”