Életmentő lehet az emlékeztető Omikron oltás a 65 év felettiek számára

A Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett COVID-19 Omikronra adaptált emlékeztető oltóanyag jelentősen csökkentette a kórházi felvételeket az idős betegek körében – közölték izraeli kutatók hétfőn.

A Clalit egészségügyi szolgáltató, a Negev Ben-Gurion Egyetem és a Sapir Főiskola kutatóinak vizsgálata szerint

81%-kal csökkent a kórházi kezelések száma azoknál a 65 éves és idősebb embereknél, akik megkapták az emlékeztetőt

azokhoz képest, akik korábban legalább két COVID-oltásban részesültek, de az Omikronhoz igazított oltást nem kapták meg.

A vizsgálatot szeptember végétől december közepéig végezték, és 622 701 65 éves vagy annál idősebb személyt vizsgáltak, akik jogosultak voltak a kétértékű emlékeztető oltásra. Közülük 85 314-en, azaz 14%-uk megkapta azt.

„A Covid-19 miatti kórházi kezelés 6 bivalens vakcinát kapó és 297 olyan résztvevőnél fordult elő, akik nem kapták”

– áll a tanulmányban.

„A Covid-19 okozta halálozás 1 bivalens vakcinát kapó és 73 olyan résztvevőnél fordult elő, akik nem kapták meg”.

Bár a halálozás 86%-os csökkenése statisztikailag határeset volt, mivel az országban viszonylag alacsony a halálozási arány, a kutatók szerint mégis jelentős volt.

„A bivalens vakcinát kapó résztvevőknél a Covid-19 okozta kórházi kezelés és halálozás aránya alacsonyabb volt, mint a nem részesülőknél, akár 70 nappal az oltás után”.

Szuper-omikron koronavírus járványtól tartanak Izraelben

A Kínából rohamosan terjedő „Kraken” alváltozat korábbiaknál kevésbé veszélyes, de sokkal ragályosabb vírus, ráadásul folyamatosan új variánsokat hoz létre.