Szuper-omikron koronavírus járványtól tartanak Izraelben

A koronavírus egy újonnan azonosított változata valószínűleg hamarosan elterjed Izraelben – közölte hétfőn egy magas rangú izraeli egészségügyi tisztviselő.

Dr. Nadav Sorek, az asdódi Assuta Orvosi Központ mikrobiológiai laboratóriumának igazgatója szerint a COVID-19 XBB.1.5 változata, becenevén a „Kraken” elterjedése csak idő kérdése.

„A kérdés nem az, hogy lesz-e, hanem az, hogy mikor. Ez az Egyesült Államokban keringő új változat el fog jönni Izraelbe”

– mondta Sorek.

„Ami Kínában történik, és ami most kezd megtörténni az Egyesült Államokban, az az Omikron egy új alváltozatának terjedése. Ez egy olyan változat, amely nagyon gyorsan terjed, de kevésbé súlyos betegséget okoz, mint az Alfa és Delta változatok”

– tette hozzá.

„Ez a korábbiaknál kevésbé veszélyes, de sokkal ragályosabb változat, ráadául folyamatosan új variánsokat hoz létre”

– figyelmeztetett Sorek.

Dr. Sorek azt jósolja, hogy Izraelben egy újabb fertőzési hullámot fog tapasztalni, amelyet néhány héttel vagy akár hónapokkal később egy újabb hullám követ majd.

„Csak azért, mert néhány hónappal ezelőtt megbetegedtél, még nem jelenti azt, hogy védett vagy az új variánssal szemben. Ezért látunk nagyon intenzív fertőzési hullámokat gyors egymásutánban”

– hangsúlyozta.

Az XBB.1.5 alváltozat tűnik jelenleg a domináns törzsnek az Egyesült Államokban, a december 31-én véget ért héten az országban megerősített megbetegedések 40,5 százalékát okozta a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) adatai szerint.

Először Ázsiában jelentették, és Kínában vezetett az esetek megugrásához.

Alig néhány nappal korábban jelentették be, hogy január végétől influenzaszerű vírussá minősítik vissza a koronavírust a zsidó államban.

A pandémia vége: Izrael influenzaszerű vírussá minősíti vissza a koronavírust

Január 31-től.