A Wagner-csoport szerint stratégiai ukrán várost foglaltak el

Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner zsoldoscsoport vezetője kedden késő este azt állította, hogy egységei napokig tartó heves harcok után ellenőrzésük alá vonták a kelet-ukrajnai Szoledar városát.

A stratégiai fontosságú Bakhmut városához közeli kis sóbányászváros, amelyet jelenleg Oroszország fő katonai célpontjának tekintenek az ukrajnai Donbász régióban, az orosz hadsereg és a zsoldosok folyamatos támadásai miatt szinte teljesen elpusztult.

„A Wagner-egységek átvették az ellenőrzést Szoledar teljes területe felett. A város központjában egy üst alakult ki, amelyben városi harcok folynak”

– mondta Prigozsin, Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli szövetségese.

„A foglyok számát holnap jelentik be”

– tette hozzá.

Az orosz állami RIA hírügynökség később arról számolt be, hogy a Wagner-csoport „heves harcok” után elfoglalta Szoledar sóbányáit. Washington korábban azt állította, hogy Prigozsin személyesen akarja átvenni a terület bányái feletti ellenőrzést.

Kijev nem erősítette meg a város elfoglalását. Anna Malyar ukrán védelmi miniszterhelyettes néhány órával Prigozsin nyilatkozata előtt azt mondta, hogy „folytatódnak a heves harcok”.

Az ukrán hadsereg reggeli összefoglalójában Szoledart a többi város közé sorolta, amelyeket a donyecki térségben lőnek. Az ukrán védelmi minisztérium kedden késő este tweetelt:

„Oroszország még a kolosszális veszteségek elszenvedése után is mániákusan próbálja elfoglalni Szoledart – Európa legnagyobb sóbányájának otthont adó városát”.

A brit védelmi minisztérium korábban azt közölte, hogy Szoledar közel áll ahhoz, hogy Oroszország kezére kerüljön, de megjegyezte, hogy Moszkva „valószínűtlen”, hogy elfoglalja Bakhmut, ahol Ukrajna „stabil védelmi vonalakkal” rendelkezik. Az amerikai székhelyű Institute for the Study of War viszont azt mondta, hogy Prigozsin

„továbbra is felhasználja mind a megerősített, mind a kitalált Wagner-csoport sikereit Szoledarban és Bakhmutban, hogy a Wagner-csoportot az egyetlen olyan orosz erőként reklámozza Ukrajnában, amely képes kézzelfogható eredményeket biztosítani”.

Megszólalt egy korábbi Wagner-zsoldos: Ez a hadsereg olyan, mint egy szekta

Az orosz „magánhadsereg” egyik korábbi tagja mesélt milyen egy olyan csoportban harcolni melynek mottója: A halál az üzletünk, és jól megy az üzlet.