A legbefolyásosabb Izrael-párti lobbicsoporttal egyeztetett Netanjahu

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn az Amerikai Izraeli Közügyek Bizottságának (AIPAC), vezetőivel és vezető aktivistáival beszélt, elsősorban az Iránnal folytatott küzdelemről.

Netanjahu elmondta, hogy most már az emberek szerte a világon látják a szabadságért tüntetők kivégzéseit és hogy a rezsim elnyomást gyakorol polgáraival szemben.

„Most az iráni bátor férfiak és nők miatt az egész világ látja, amiről beszéltünk, hogy ez egy szörnyű, elnyomó, terrorista rezsim”

– mondta Netanjahu utalva az Iránban zajló tüntetések elfojtására.

„Itt az ideje, hogy Izrael és az Egyesült Államok – és mások – között összezáruljon a sor. És alig várom, hogy megvitassuk ezt a kérdést Biden elnökkel és csapatával. Úgy gondolom, hogy nagyobb az egyetértés köztünk ebben a kérdésben, mint valaha”.

Netanjahu köszönetet mondott az AIPAC-nek amiért támogatja Izrael államot és erősíti a kapcsolatokat az Egyesült Államokkal.

Netanjahu emellett megjegyezte, hogy azon dolgozik, hogy bővítse a „béke körét”, amellyel az Izrael és arab szomszédai közötti diplomáciát jellemzik. Egy sajtóközlemény szerint a miniszterelnök kifejtette, hogy „optimista”, mert az arab vezetők megváltoztatták Izraellel kapcsolatos nézeteiket, és most már partnerként, nem pedig ellenségként tekintenek a zsidó államra.

Amerikai zsidó szervezetek óvatosan üdvözlik Netanjahu új kormányát

Az Amerikai Zsidó Bizottság (AJC) fenntartásokat fogalmazott meg „a kormánykoalíció egyes tagjai által alkalmazott gyújtogató retorikával” kapcsolatban.