Cenzúra helyett gépi algoritmus buktatja le a veszedelmes trollokat

Egy új algoritmus képes felismerni az olyan online felhasználói csoportokat, amelyek álhíreket terjesztenek, vagy erőszakos viselkedést és szélsőségességet népszerűsítenek.

Az algoritmust a Ben-Gurion University of the Negev kutatói fejlesztették ki, és a közösségi médiahálózatokat elemzi a rosszindulatú közösségek felderítésére.

Módszerüket két valós hálózaton alkalmazták: a Reddit, egy népszerű amerikai tartalomértékelő weboldalon belüli közösségen, valamint egy héber Wikipédia-szócikken, amelynek szerkesztőit a vizsgálat céljaira felhasználóknak minősítették. Az eredmények azt mutatták, hogy a módszer mindkét esetben sikeresen azonosította a rosszindulatú felhasználókat.

Gépi tanulási algoritmusuk segíthet az álhíreket terjesztő álprofilok csoportjainak azonosításában, valamint a kisebbségek elleni célzott erőszak megelőzésében azáltal, hogy feltárja a gyűlöletkeltő közösségeket egy online közösségi hálózaton belül.

Ipari és egyetemi kutatók az elmúlt két évtizedben különböző megoldásokat javasoltak – ezek azonban többnyire kudarcot vallanak, ha a hamis felhasználók hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a normál felhasználók, és „át tudják verni” a rendszereket.

„A mi módszerünk univerzális, ezért potenciálisan bármilyen típusú közösségi médiaplatformokon használható. Több különböző típusú hálózaton teszteltük, például a Redditen és a Wikipedián (amely szintén egyfajta közösségi hálózat)”

– mondta Dr. Michael Fire, a tanulmányt vezető egyik kutató.

„A módszerünk kizárólag a hálózatok szerkezeti tulajdonságain alapul. Algoritmusunkat más algoritmusokkal összehasonlítva sok esetben jobban teljesített szimulációs és valós adatokon. Sikeresen azonosította az anomális felhasználói közösségek csoportjait, amelyek sajátos online tevékenységet mutattak.”

Zuckerberg: A Facebook a Hunter-sztorit az FBI figyelmeztetése miatt cenzúrázta

Zuckerberg elmondta, hogy az FBI riasztotta őket, hogy sok a dezinformáció, majd pont ezt követően bukkant fel a Hunter-sztori.