Zuckerberg: A Facebook a Hunter-sztorit az FBI figyelmeztetése miatt cenzúrázta

Mark Zuckerberg csütörtökön elismerte, hogy a Facebook az FBI általános figyelmeztetése alapján döntött arról, hogy letekeri a hírvonalakon a Hunter Biden laptopjáról szóló történetet a 2020-as választások előtt – számolt be a Washington Examiner.

A Facebook alapítója és vezérigazgatója a „The Joe Rogan Experience” című műsor csütörtöki epizódjában elmondta, hogy a hívás nem sokkal azelőtt érkezett, hogy a New York Post beszámolt a számítógépről, amely fényt derített Biden fiának kétes külföldi üzleti ügyleteire.

Minds💡 on Twitter: „BREAKING: Mark Zuckerberg tells Joe Rogan that Facebook algorithmically censored the Hunter Biden laptop story for 7 days based on a general request from the FBI to restrict election misinformation. pic.twitter.com/llTA7IqGa1 / Twitter”

BREAKING: Mark Zuckerberg tells Joe Rogan that Facebook algorithmically censored the Hunter Biden laptop story for 7 days based on a general request from the FBI to restrict election misinformation. pic.twitter.com/llTA7IqGa1

Zuckerberg a következőképpen jellemezte az FBI riasztását: „A 2016-os választásokon rengeteg orosz propaganda zajlott. Figyelmeztettek minket, hogy alapvetően valami ehhez hasonló dömping készül. Szóval csak legyetek éberek”.

Napokon a sztroi megjelenése után számos demokrata párti hírszerzési tisztviselő és elemző nyilvánosan kijelentette, hogy a laptop hasonlít egy orosz dezinformációs kampányra.

Elferdített valóság — Hogyan temette el az amerikai média a Biden család kínos ügyeit?

A 2020-as választás előtt az amerikai média és a Big Tech eltemette a Biden család ügyleteiről szóló híreket, arra hivatkozva, hogy azok egy „orosz dezinformációs kampány részei”. Csakhogy kiderült: a hírek igazak voltak. Hajdú Tímea publicisztikája.

A hét elején Ron Johnson wisconsini republikánus szenátor az igazságügyi minisztérium főfelügyelőjének, Michael Horowitznak elmondta, hogy a bejelentők szerint az FBI tisztviselői azt mondták az ügynököknek, hogy ne vizsgálják ki a fiatalabb Biden laptopján talált információkat.

A közösségi oldal vezetője elismerte Rogannek, hogy a Facebook ezután elkezdte használni algoritmusait, hogy korlátozza a történet elérését, lejjebb helyezve azt az emberek hírvonalában, bár megvédte a gyakorlatot azzal, hogy „más utat” választott, mint a Twitter, amely teljesen cenzúrázta a Post tudósítását.

„Kevesebb ember látta, mint amennyien egyébként látták volna” – mondta Zuckerberg Rogannek.

A podcast házigazdája gyorsan megkérdezte, hogy „hány százalékkal”?

„Nem tudom fejből, de jelentős” – válaszolta Zuckerberg.

Zuckerberg elmondta, hogy a Facebook úgy döntött, hogy megbízik az FBI-ban és hisz a szavának.

„Az FBI, amelyet továbbra is legitim intézménynek tekintek ebben az országban, ez egy nagyon profi bűnüldöző szerv – jönnek hozzánk, és azt mondják, hogy résen kell lennünk valamivel kapcsolatban – akkor ezt komolyan akarom venni”

– mondta.

Amikor Rogan ezt követően megkérdezte, hogy az FBI „konkrétan” azt mondta-e, hogy „legyünk résen ezzel a történettel kapcsolatban”, Zuckerberg egy nem túl hangsúlyos tagadással válaszolt.

„Nem, nem emlékszem, hogy ez konkrétan így volt-e, de alapvetően beleillik a mintába” – mondta.

Sam Harris és a racionalitás halála

Az újateista mozgalom népszerű tagja olyan irracionális eszmefuttatást produkált, amivel vallásos ellenfeleit szokta vádolni. Hajdú Tímea véleménycikke.