Trump szerint Biden kiprovokálta Putyin ukrajnai invázióját

Szombat este a floridai Mar-a-Lago birtokán Donald Trump volt elnök azt sugallta, hogy Joe Biden hatására szállta meg Vlagyimir Putyin Ukrajnát.

Jack Posobiec amerikai jobboldali aktivista által az Instagramon közzétett videóban Trump a következőt mondta: „Van egy emberünk, akinek nem maradt esze, és az esze főműsoridőben sem volt jó, de nem maradt esze. És ez a fickó tárgyal helyettünk. Van egy emberünk, aki meggyőzte Putyint, hogy menjen be Ukrajnába” – számolt be a Post Millennial.

Trump arra is utalt, hogy Biden 2022. januárjában Putyin ukrajnai terjeszkedését „kisebb betörésnek” nevezte.

Biden egy sajtótájékoztatón azt mondta, mielőtt Putyin megszállta Ukrajnát:

Azt hiszem, azt fogják látni, hogy Oroszországot felelősségre fogják vonni, ha inváziót indít. És ez attól függ, hogy mit tesz. Az egy dolog, ha ez egy kisebb betörés lesz, és a végén még veszekedni kell azon, hogy mit tegyünk és mit ne tegyünk stb.„.

„Putyin soha, de soha nem ment volna be” – mondta Trump, és megjegyezte Bidenről, hogy „tudta a következményeket”.

Emlékeznek arra, amikor Biden azt mondta, nos, lehet, hogy elfoglalják Ukrajna néhány kisebb részét” – mondta Trump a „kisebb behatolás” megjegyzésére utalva.

Ez volt az, amit Putyin hallani akart. Hogy nem lesz probléma, ha elfoglalják Ukrajna néhány részét” – tette hozzá Trump.

Trump korábban az ukrajnai háborúról és a konfliktus eszkalálódásáról beszélt, beleértve a nukleáris háború veszélyét is. Trump a nukleárisra úgy utalt, mint a második „n-es szóra”, amit soha nem szabad kimondani.

Az USA több mint 60 milliárd dollárt küldött Ukrajnának, hogy segítse az orosz megszállókkal folytatott háborújukat 2022 februárja óta.

A kongresszus hamarosan zöld utat ad további pénzeknek Ukrajnának, mivel Volodimir Zelenszkij elnök további segítséget kér az Egyesült Államoktól.

Trump: Ukrajnának le kell mondania a NATO-ról és Krímről

A volt amerikai elnök szerint ha ez megtörténne, lenne országuk.