Izraeli kincsvadászok próbálják meg felkutatni egy skót katona családját

James Clark hadnagy valószínűleg a Hadera melletti tengerparton sétálva vesztette el a dögcéduláját. Családjának keresése folyamatban van.

December 3-án önkéntesek egy csoportja „kincsvadászatra” indult, hogy történelmi tárgyakat mentsen meg Hadera közelében.

De még Gan Erez, egy fémdetektoros cég tulajdonosa sem hitt a szemének.

„Lefagytam”

– mondta a Ynetnek adott interjújában.

A csapata egyik tagja ugyanis egy James Clark hadnagy nevű skót katonához tartozó dögcédulát talált, egy gyalogsági parancsnokét, aki az 1940-es években a brit mandátum területén szolgált. Zászlóalja az északi Atlit városában állomásozott. A katona családját azóta is keresik.

„[Az önkéntesek] eljönnek velem mindenféle történelmi és örökségi helyszínre Izrael-szerte. Mindenféle dolgot találunk, főleg a brit mandátum idejéből, majd múzeumoknak és levéltáraknak adományozzuk őket”

– mondta Erez.

„Netanel Farhi, egy barátom, ezt a hihetetlen dögcédulát találta. Nagyon sok információ van ráírva, többek között a katona azonosítószáma, neve és az egység, amelyben szolgált, a katonai rangja, sőt még a vallása is. Clark egysége a közelben szolgált, és nyilvánvalóan a tengerparton sétálva vesztette el a dögcéduláját”.

„Nagyon izgalmas volt” – mondta Netanel Farhi, aki megtalálta a leletet.

„Olyan volt, mint egy időutazás. A legnagyobb élmény lesz megtalálni a családját, hogy visszaadhassam nekik. Már több tucat Facebook-csoportot megkerestem, amelyek a második világháborúval foglalkoznak. Megkerestem az izraeli nagykövetséget Nagy-Britanniában és a brit nagykövetséget Izraelben is. A probléma az, hogy a James Clark név nagyon elterjedt. A brit védelmi minisztériumnak kellene némi információval szolgálnia róla. Születési dátum, halálozási dátum és a város, ahonnan származott. Ha megkapjuk ezeket az adatokat, sokkal könnyebb lesz lenyomozni a családját.

„Nem adom fel, amíg meg nem találom őket”

– mondta Farhi.

„Nagyon eltökélt vagyok ebben az ügyben, és kitartok a célom mellett, hogy mosolyt lássak a családja arcán.”

Megtalálták Izraelben egy magyar származású Irgun-harcos tfilinjét

A Kisvárdán született Grüner Bélát 1947-ben végezték ki a brit csapatok.