Megtalálták Izraelben egy magyar származású Irgun-harcos tfilinjét

Dov Gruner az alakulóban levő zsidó államért harcoló Irgun harcosa volt – írja a zsido.com

Kisvárdán született Grüner Béla néven 1912-ben vallásos zsidó családban, 1940-ben érkezett egy illegális bevándorlóhajón a brit mandátumhoz tartozó Palesztinába. Először a brit hadsereghez csatlakozott, hogy a nácik ellen harcoljon, majd az Irgunhoz, amelynek tagjai a független Izrael Államért küzdöttek.

Az egyik akció során a britek elfogták és kötél általi halálra ítélték. Az ítéletet 1947. április 16-án, éppen 75 évvel ezelőtt hajtották végre. A jeruzsálemi Menachem Begin Központ archívumában sikerült azonosítani a tfilinjét és méltó helyen ki is állították.

„Amikor 2000-ben megkezdtük a munkánkat a Begin Központban, számos archív anyagot kaptunk, amelyeket évek óta a Zsabotyinszkij Intézetben őriztek azon különféle tárgyak és személyes emlékek között, melyeket Menachem Begin kapott”

– mondta a központ egyik munkatársa, Rami Sztávi.

„Az összegyűlt anyag halmai között két pár tfilin is volt. Az egyikről még nem tudjuk, hogy kihez tartozott, a másik viszont egy kis zsákocskában rejtőzött. A zsákra azt írták: cáv – parancs.”

„Már akkoriban is voltak arra utaló jelek, hogy a tfilin az oléj hágárdom egyikéhez tartozott.

Ez a kifejezés arra a 12 zsidó szabadságharcosra utal, akik az Irgunhoz, illetve a Lechihez tartoztak és akiket a brit hatóságok az államalapítás előtti Izraelben kivégeztek.

Megkérdeztem Begin hírneves segédjét, Jechiel Kádisájt, és azt mondta, hogy véleménye szerint az egyiküké lehetett, de azt nem tudta, kié”

– mondta Sztávi.

A zsido.com cikkének folytatása itt olvasható.

A zsidó szabadságharcos, aki még Hitlerrel is lepaktált volna Izraelért

A tervek között szerepelt az európai zsidók kitelepítése Palesztinába.