Francia imám: Izrael a békés együttélés bástyája

Hassen Chalghoumi szerint a mérsékelt muszlimok hangját világszerte elnyomják a hangos szélsőségesek, amely a közösségi médiával visszaélve uszítanak és terjesztenek hazugságokat Izraelről.

Hassen Chalghoumi francia imám több éve nyíltan bírálja a radikális iszlámot, amiért több halálos fenyegetést is kapott hazájában.

Mindez nem akadályozta meg abban az elhatározásában, hogy hangot adjon az általa „csendes többségnek” nevezett muszlimok hangjának, akiknek az iszlamista tanokkal szembeni ellenállását elnyomja a szélsőségesek hangos üvöltése.

Múlt heti izraeli látogatásán a Knesszetben beszélt a szélsőségekről, az együttélésről, Európa jövőjéről és a közösségi média veszélyeiről.

Az 51 éves imám saját bevallása szerint „Izrael-rajongó”, aki úgy tekint Izraelre, mint a békés együttélés bástyájára.

„Csak ebben a kis szobában [ahol az interjú zajlott], hallja az embereket arabul és héberül beszélni, a békéről beszélni. Ez egy álom”

– mondta Chalghoumi.

„Európában nehéz olyan dolgokat látni, mint amilyeneket itt találunk”.

Az imám szerint az Izrael és a palesztinok közötti konfliktusnak tárgyalásokkal és szerződésekkel kell véget vetni.

„Tárgyalniuk kell, hogy együtt élhessenek. Még nem késő” – mondta Chalghoumi, aki üzenet a palesztinok számára is. „A stabilitásotok érdekében megállapodásra van szükségetek Izraellel. Nekünk, muszlimoknak, jogunk van a békéhez és a megállapodásokhoz Izraellel… és szükségünk van a békére Izraellel” – üzente.

Egy francia imám szerint Izrael bojkottja ellentétes a Koránnal

Hassen Chalghoumi már többször járt Izraelben és baráti viszonyt ápol a francia zsidókkal.

„Az Al-Aksza mecset [Jeruzsálemben] minden muszlimé, nem csak a palesztinoké. Nincs szükségem a Palesztin Hatóság engedélyére ahhoz, hogy az Al-Aksza mecsetben imádkozzam” – tette hozzá az imám.

Chalghoumi izraeli útja során meglátogatta az júdea és szamáriai izraeli telepeseket is, akiket gyakran okolnak az Izrael és a palesztinok közötti békefolyamat helyzetéért. A francia imám találkozott Jael Shevacs-csal, egy hatgyermekes anyával, a 2018 januárjában egy terrortámadásban meggyilkolt Raziel Shevacs rabbi özvegyével is.

Chalghoumi elmondta, hogy csak megvetéssel tud tekinteni Shevacs palesztin gyilkosára, aki szerinte „jó muszlimnak adta ki magát”.

Az imám izraeli látogatása során beszélt arról is, hogy milyen lesújtó véleménnyel van Marine Le Penről és Eric Zemmourról.

Le Pen egyszer a nyilvános muszlim imákat a náci megszálláshoz hasonlította, míg Zemmour 2021-ben azt mondta, hogy Seine-Saint-Denis kerület – ahol Chalghoumi saját otthona található – „Allah uralma alatt álló idegen enklávé”.

Ennek ellenére Chalghoumi szerint a francia szélsőbaloldal „veszélyesebb, mint Marine Le Pen”, mivel tagjai „az iszlamisták cinkosai”.

„Az izraeli-palesztin konfliktust akarják importálni Franciaországba”

– mondta az imám.

„Izrael gyűlöletét terjesztik. Az áldozatmentalitással pedig tönkreteszik a muszlim fiatalokat”.

Macron újabb reformterve: jön a „francia iszlám”

Megszabadítanák a szélsőséges elemektről a franciaországi muszlim közösségeket.

Chalghoumi biztos benne, hogy a szélsőségesek a közösségében kisebbségben vannak.

„A közösségem egy része – és én gyűlölöm őket – az iszlámot használja fel terrortámadások végrehajtására, mint Toulouse-ban, Brüsszelben” – mondta Chalghoumi, utalva a két zsidó célpontok elleni, több halálos áldozatot követelő támadásra.

„Franciaországban 2050 mecset van. Franciaország megadta nekem a szólásszabadságot és a hit szabadságát. A nyugati világ muszlimjai számára a legfontosabb közösség Franciaország – és a zsidók számára is”.

A muszlimok a teljes francia lakosság mintegy 7%-át teszik ki, a közösség mintegy 5 millió főt számlál, míg a zsidók a lakosság mintegy 1%-át teszik ki, mintegy félmillió fővel (a valós számok nem egyértelműek, mivel Franciaország nem gyűjt hivatalos adatokat állampolgárainak faji, etnikai vagy vallási hovatartozásáról).

Chalghoumi szerint „nem vagyunk elég aktívak a közösségi médiában. Minden rossz cselekedetet el kell ítélnünk, és jelen kell lennünk a közösségi médiában”.

„A gazdasági válság miatt valakit felelősségre kell vonni, és ez a kisebbségek számára nem jelent jót.

Az antiszemitizmus és a rasszizmus növekedni fog Európában. Nem túl pozitív a helyzet Európában, de ez azt jelenti, hogy sok munka vár még ránk”

– figyelmeztet az imám.

És e borús előrejelzés ellenére Chalghoumi eltökélt.

„Még ha félünk is, harcolunk, és nem hagyjuk abba a küzdelmet. Optimisták maradunk”.

„A vallásodat tartsd meg magadnak” – botrányos jelenetek a francia tévében

Azért estek neki a műsorba meghívott izraeli professzornak, mert kipát viselt.