Ennyi volt: többé már nem Trump a republikánusok királycsinálója

Kevin McCarthy házelnöki harca sokkal drámaibb volt, mint amire bármelyikünk számított. A nagyobb kérdés azonban az lehet, hogy mit árul el ez a republikánusok jövőbeli pártközi harcáról – olvasható a 19fortyfive oldalán.

Egy hónappal ezelőtt, ha valaki azt mondta volna, hogy Donald Trump volt elnök a kaliforniai kongresszusi képviselőt fogja támogatni, aki négy éve a képviselőházi republikánusok vezetője, csak ásítottunk volna, és azt mondtuk volna:

„Oké, akkor gondolom, ő lesz a házelnök”.

Aztán miután januárban összeült a Képviselőház, 20 republikánus szavazott McCarthy ellen, akik közül sokan a MAGA republikánusok közé sorolhatók.

Így talán csak egy szelíd emlékeztetőre volt szükségük, hogy Donald Trump kit támogat a házelnöki posztért folyó versenyben. Miután McCarthy elvesztette a harmadik szavazást, Trump a Truth Socialon üzent.

„Néhány igazán jó beszélgetés zajlott tegnap este, és most itt az ideje, hogy minden NAGYSZERŰ republikánus képviselőházi tagunk KEVIN-re szavazzon ” – írta Trump.

„REPUBLIKÁNUSOK, NE VÁLTOZTASSÁTOK A NAGY DIADALT ÓRIÁSI KÍNOS VERESÉGGÉ. ITT AZ IDEJE ÜNNEPELNI, MEGÉRDEMLITEK. Kevin McCarthy jó munkát fog végezni, sőt, talán még NAGYSZERŰ MUNKÁT is fog végezni”

– üzente.

Megszólalt Trump. A válság elhárult. Legalábbis mindenki erre számított.

Csakhogy ez egy jottányit sem változtatott a helyzeten. A szavazás további fordulói folytatódtak, és a leghűségesebb Trump-szövetségesek közül néhányan, mint például a Matt Gaetz floridai és Lauren Boebert coloradói képviselő csak még jobban beásták magukat – és a következő több fordulóban is McCarthy ellen szavaztak.

Donald Trump elvesztette befolyását a republikánusok felett?

A házelnöki harc úgy tűnik, megmutatta, hogy csökken Trump befolyása még azokra a választott tisztségviselőre is, akik mindig is az ő táborába tartoztak.

Amióta elhagyta hivatalát, az volt a feltételezés, hogy Trump a republikánus párt királycsinálója lehet – legalábbis a nagy, fontos ügyekben. A házelnöki dráma minden bizonnyal azt mutatja, hogy ez már nem így van.

15 próbálkozás után Kevin McCarthy lett az amerikai képviselőház új elnöke

Hosszas eljárás után az amerikai képviselőház megválasztotta elnökének Kevin McCarthyt, a Republikánus Párt jelöltjét.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.