Terrorista gyanúsítottat fogtak el Budapesten

A belga hatóságok körözése alapján a budapesti rendőrök fogtak el egy terrorizmus gyanúja miatt keresett nőt – számolt be a Police.hu

„A Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Bevetési Osztály munkatársai 2023. január 4-én 19 óra 50 perckor a Budapest, IX. kerület, Népliget buszpályaudvar területén fogtak el egy belga állampolgárt” – számolt be a rendőrség honlapja.

„A 29 éves nő ellen a belga hatóságok terrorizmussal kapcsolatos tevékenység miatt adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot. A nőt a IX. Kerületi Rendőrkapitányságra állították elő, őrizetbe vették, majd január 6-án kiadatási tárgyalásra állították elő a bíróságra.”

Terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmények miatt körözött belga-marokkói nő belga hatóságoknak történő átadásáról döntött a Fővárosi Törvényszék pénteken – tudatta a bíróság sajtóosztálya közleményben.

A Brüsszeli Francia Nyelvű Első fokú Bíróság bocsátott ki európai elfogatóparancsot terrorista csoport tevékenységében való részvétel, illetve az ország területének elhagyása terrorista bűncselekmény elkövetése vagy annak támogatása miatt. A rendelkezésre álló adatok alapján a nő megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy terrorista csoportokat akart meglátogatni a szíriai hadműveleti területen.

Az európai elfogatóparancsban megjelölt cselekmények maximális büntetési tétele 10 év szabadságvesztés.

A Fővárosi Törvényszék szerint a belga igazságügyi hatóság által kibocsátott európai elfogatóparancs végrehajtásának feltételei fennállnak. A tárgyaláson a nő hozzájárult egyszerűsített átadásához, így a bíróság elrendelte átadási letartóztatását és egyszerűsített átadását. A nőt január 16-ig át kell adni a belga hatóságoknak. A végzés végleges.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette, és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Egy titokzatos marokkói kémhez vezetnek az EU korrupciós botrányának szálai

Egy Mohamed Belahrech néven azonosított marokkói titkosszolgálati ügynök az Európai Parlamentet alapjaiban megrengető katari korrupciós botrány egyik kulcsszereplője.