Negyven év után szabadon engedték Avi Bromberg gyilkosát

Izraelben csütörtökön kiszabadult Karim Junisz, aki azért került börtönbe, mert 1980-ban meggyilkolta az Avi Bromberg nevű izraeli katonát.

Itamár ben Gvír nemzetbiztonsági miniszter utasítására kora reggel Raanana központi pályaudvarán bocsájtották szabadon, hogy egyedül térjen vissza otthonába, hogy ezzel megakadályozzák szabadulásának megünneplését.

Ben Gvír is elrendelte, hogy az elkövetkező napokban sem szabad örvendezni szabadulása miatt, s kijelentette, hogy amennyiben mégis megteszik, az terrorcselekmény támogatásának, bűncselekménynek minősülhet.

A 66 éves Junisznak az észak-izraeli falujában Arában a tiszteletére sátrat emeltek, hogy a köszöntéseket fogadja.

Visszatérése után spontán felvonulás indult, melyen hősként ünnepelték.

Családtagjai és újságírók vették körül, s a palesztin televízió élőben közvetítette otthonába érkezését a menet után. Telefonon beszélt Mahmúd Abbász palesztin elnökkel is. Juniszt Avi Bromberg 1980-as elrablása és meggyilkolása miatt ítélték el.

Tettestársával autóstoppot ajánlott a Golán-fennsíkon lévő katonai bázisáról hazafelé tartó izraeli katonának, majd lefogták, fejbe lőtték, és ellopták a fegyverét.

A katonát az út szélén hagyták, ahol megtalálták és kórházba szállították, de néhány nap múlva meghalt. A gyilkosokat két évvel később fogták el, és 1983-ban ítélték el. Életfogytiglani börtönbüntetését Simon Peresz volt államelnök 40 év börtönre mérsékelte.

Robert C. Castel: Miért nincs béke az olajfák alatt?

Egy stabil modus vivendi Ciszjordánia arab lakosságával csak a törzsi szintre építve hozható létre.