Harry herceg: „Afganisztánban megöltem 25 tálibot”

Harry herceget katonai veteránok és parlamenti képviselők bírálták, miután hamarosan megjelenő memoárjában elárulta, hogy 25 tálib harcost ölt meg Afganisztánban – számolt be a Daily Mail. 

Richard Kemp, a brit hadsereg egykori ezredese azt mondta, hogy a sussexi herceg a könyvével elárulja azokat az embereket, akik mellett harcolt.

Kemp a The Sun című napilapnak elmondta, hogy a megjegyzések csak még nagyobb céltáblát festettek a herceg hátára, miután korábban arról panaszkodott, hogy a Buckingham-palota nem biztosította többé a személyes biztonságát, amikor lemondott királyi kötelezettségeiről.

„Ez aláássa a személyes biztonságát. Lábon lőtte magát… ez valószínűleg felbátorítja azokat, akik bosszút akarnak állni (…)”

– mondta Kemp.

Ben McBean volt királyi tengerészgyalogos, akit Harry korábban „hősként” üdvözölt, miután a háború alatt egy bombatámadásban elvesztette a karját és a lábát, felszólította a herceget, hogy „fogja be”. Bob Stewart ezredes – egy tory képviselő, aki brit csapatokat irányított Boszniában – „ízléstelennek” minősítette a megjegyzéseket.

Megxit – A brit monarchia alkonya?

Harry és Meghan szappanoperája csak következménye, de nem oka a monarchia kiüresedésének. Hajdú Tímea írása.

Eközben a Beckhenham képviselője a MailOnline-nak nyilatkozott Harry megjegyzéseiről:

„Kíváncsi vagyok, miért tesz ilyen dolgokat. Az igazi katonák általában visszariadnak… Az általam ismert emberek nem dicsekednek ilyen dolgokkal. Inkább sajnálják, hogy meg kellett tenniük”.

Stewart ezredes, akit hét észak-írországi bevetés és a boszniai ENSZ-erők vezetése után kitüntettek így folytatta: „Az is elég szomorú, hogy egy olyan ember, akinek az életben ennyi előnye volt, ennyire elszántnak tűnik arra, hogy tönkretegye magát és a monarchiát.”

‘Nagyon szomorú vagyok a király miatt. Mert a király jó ember. Találkoztam vele néhányszor, ő volt az ezredem ezredese. Ő egy nagyon érzékeny, tisztességes ember, és ez az egész felhajtás nagyon fog neki fájni.”

‘Csak azt gondolom, hogy ez annyira szomorú, mert olyan sok embernek nem volt olyan esélye az életben, mint Harry hercegnek, és az egész dolog egy kicsit tragikusnak tűnik.’

A sussexi herceg, akit a hadseregben „Wales kapitányként” ismertek, a Spare című szellemírt életrajzában azt írta, hogy a megöltekre nem emberként gondol, hanem „sakkfiguraként”, akit levett a tábláról.

Harry, aki második bevetése során Apache harci helikopteren repült, azt mondta, hogy ez „nem olyan tény, amely elégedettséggel töltött el, de nem is szégyelltem”.

A 38 éves Harry most először beszélt arról, hogy hány felkelőt ölt meg személyesen az Afganisztánban töltött idő alatt, ahol 2007-8-ban és 2012-ben is állomásozott.

Szegény gazdagok – Harry és Meghan a királyi család ellen

Kérdés, hogy egy olyan korban, ahol mindent értéktelennek ítélnek, ami a múlthoz tartozik, meddig maradhat életben a botrányoktól sújtott brit monarchia? Hajdú Tímea írása.