Elfogták a jeruzsálemi keresztény temető tizenéves sírrongálóit

Izrael központi részén él az a 14 és 18 éves zsidó fiatal, aki a nyomozás eredménye alapján január elsején vandál módon megrongálta a temetőt.


A jeruzsálemi rendőrséghez kedden érkezett panasz a sírrongálásról, amit helyszíni vizsgálat követett.

A nyomozók és a törvényszéki szakértők megállapították, hogy szándékos rongálás történt. A nyomok és a biztonsági kamerák felvételei alapján azonosították, csütörtök este elfogták, őrizetbe vették, pénteken pedig a jeruzsálemi körzeti bíróságra szállították a gyanúsítottakat, hogy előzetes letartóztatásuk lehetőségét kérjék.

Doron Turgeman jeruzsálemi kerületi rendőrparancsnok csütörtökön találkozott III. Teofil görög pátriárkával és titkárával, és biztosította őket, hogy a rendőrség mindent elkövet a tettesek kézre kerítése és bíróság elé állítására érdekében.

A tönkretett sírok közt van a 19. századi anglikán misszionáriusnak, Jeruzsálem protestáns püspökének, Samuel Gobetnek a nyughelye is.

Ebben a temetőben temettek el négy olyan magyar katonát is, aki az első világháborúban az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregével került a Szentföldre.

A kárt 100 ezer dollárra becsülik.

Fotó: MTI/AP/Mahmúd Illean

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette, és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Amerika is Izrael ellen fordult a Templom-hegy ügyében

Az amerikaiak az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén arra utaltak, hogy „elfogadhatatlan” ha Izrael változtat a Templom-hegy státuszán.