Amerika is Izrael ellen fordult a Templom-hegy ügyében

A Biden-kormányzat Izraelt tartja felelősnek a Templom-hegyen fennálló status quo fenntartásáért, és minden olyan lépés, amely ezt aláássa, elfogadhatatlan – mondta Robert Wood, az Egyesült Államok helyettes nagykövete csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

„Ellenzünk minden olyan egyoldalú lépést, amely eltér a történelmi status quótól, ami elfogadhatatlan” – mondta Wood.

Megjegyezte, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök kormányprogramja „a status quo megőrzésére szólít fel a szent helyekkel kapcsolatban. Elvárjuk az izraeli kormánytól, hogy ezt a kötelezettségvállalást betartsa”.

Wood azon a rendkívüli ülésen beszélt, amelyet Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter 13 perces látogatásának elítélésére tartottak kedden a jeruzsálemi Templom-hegyen, az Óvárosban található Al Aksza mecset területén, amelyet a nemzetközi közösség a status quo megsértésének tekintett.

E status quo értelmében bárki meglátogathatja, de csak a muszlimok imádkozhatnak ott. Az ősi helyszín a judaizmus legszentebb helye, a muszlimok számára pedig a harmadik legfontosabb.

Ben-Gvir látogatása nem sértette a status quo-t, de New Yorkban a 15 tagú testület másként vélekedett.

Wood hangsúlyozta, hogy „minden fél számára elengedhetetlenül fontos, hogy visszafogottságot tanúsítson, tartózkodjon a provokatív cselekedetektől és retorikától a Haram Al-Sharif/Templom-hegyen és más jeruzsálemi szent helyeken, mind szavakban, mind a gyakorlatban.” Elismerte továbbá a Jordán Hásimita Királyság „különleges szerepét Jeruzsálem szent helyeinek őrzőjeként.” Az ülés szavazás vagy nyilatkozat kiadása nélkül ért véget az üggyel kapcsolatban.

Gilad Erdan, Izrael ENSZ-nagykövete azt mondta, hogy a kérdés antiszemitizmus, mert a palesztinokat és a muszlimokat az zavarja, hogy a zsidók betették a lábukat a helyszínre, holott a bibliai időkben ott állt a templomuk.

„A palesztinok újra és újra csatatérré változtatták a Templom-hegyet” – mondta Erdan. „A mecseteket arzenálként használják, ahol a terroristák köveket és robbanóanyagokat tartanak, hogy megtámadják a zsidó látogatókat és a biztonsági erőket” – tette hozzá.

„A megszentelt földet a palesztin uszítás platformjaként használják, megmérgezve a fiatalok elméjét és szítva az erőszak lángját” – mondta Erdan. A Palesztin Hatóságot „Palesztin Terrorhatóságnak” nevezte, és azzal vádolta, hogy fegyverként használja a status quo-t, hamis vádakat hangoztatva, hogy igazolja a zsidók elleni terrortámadásokat – mondta.

A Palesztin Hatóság nagykövete, Riyad Mansour azt kérdezte, hogy Izraelnek milyen „vörös vonalat” kell átlépnie ahhoz, hogy a nemzetközi közösség „cselekedjen” és azt mondja, hogy „elég volt”.

Figyelmeztetett egy palesztin felkelésre, hogy megvédjék az ilyen intézkedéseket.

Tényleg fenyegetést jelent Izraelre Ben-Gvir templomhegyi sétája?

„Bár az új izraeli belbiztonsági miniszter látogatása a zsidóság legszentebb helyén rövidtávon akár konfliktushoz is vezethet, hosszútávon több előnye van, mint amennyi kárt okoz.”