Amikor kézigránát robbant az izraeli parlamentben

1957-ben egy férfi besétált a Knesszetbe, amely akkor Jeruzsálem belvárosában volt, egy gránáttal a zsebében. Aztán beledobta az ülésterembe. David Ben-Gurion és Golda Meir a sebesültek között volt – olvasható a robbanás az Izraeli Nemzeti Könyvtár blogján.

Ez 1957. október 29-én történt. A fiatal Izrael Állam tízéves évfordulójához közeledett. Akkoriban az ország parlamentje egy meglehetősen hétköznapi lakóépületben tartotta üléseit, amelynek földszintjén kereskedelmi egységek működtek. Az épületet felújították, hogy a Knesszet ott ülésezhessen.

A Knesszet jelenlegi helyével ellentétben a Frumin-ház a város központjában, egy zsúfolt, forgalmas utcában volt. A biztonságról a bejáratnál állomásozó két fegyvertelen őr gondoskodott.

Aznap a 24 éves Moshe Dwek egyszerűen besétált a Knesszet épületébe, és engedélyt kapott, hogy a látogatói galérián foglaljon helyet, amely az ülésteremre nézett. Egy kézigránát volt nála. Abban az időben a Knesszet képviselői éppen nemzetközi és biztonsági ügyekkel kapcsolatos kérdéseket vitattak meg az ülésteremben. Yitzhak Rafael, a Mafdal (nemzeti vallásos) párt képviselője éppen a közgyűléshez szólt, amikor nem sokkal 18:00 óra után Dwek a galériáról a gránátot a közgyűlési terembe dobta. A robbanást hosszú pillanatokig tartó káosz és zűrzavar követte.

כך נשמע פיצוץ הרימון שפצע את בן גוריון בכנסת

אף אחד לא האמין שדבר כזה יכול לקרות, וגם היום קשה להאמין שזה היה כל כך קל. בשנת 1957 נכנס אדם עם רימון בכיסו לבניין הכנסת במרכז העיר ירושלים, ופשוט השליך אותו אל אולם המליאה. ראש הממשלה דוד בן גוריון ועוד שלושה שרים נפצעו.

A Dwek által eldobott gránát az emelvény és a kabinetasztal között landolt.

A robbanásban megsérült Moshe Carmel közlekedési miniszter és Haim-Moshe Shapira vallásügyi miniszter (aki súlyos sérüléséből felépülve felvette a Haim nevet, ami héberül életet jelent). David Ben-Gurion miniszterelnök és Golda Meir külügyminiszter is könnyebben megsérült a repeszektől.

Dweket azonnal elfogták a mellette ülők, akik látták, amint eldobta a gránátot. Első kihallgatása során zavarodottnak és ijedtnek tűnt, és azonnal megbánást tanúsított tettei miatt. Később kiderült, hogy Dwek beperelte a Zsidó Ügynökséget az állítólagosan elszenvedett károkért, és a keresetét elutasították. Válaszul megfenyegette az Izraeli Legfelsőbb Bíróság elnökét, aminek következtében elmegyógyintézetbe került.

Minden sérült végül felépült.

Annak ellenére, hogy egyesek szerint mentálisan instabil volt, Dwek-et tárgyalásra alkalmasnak találták, és 15 év börtönbüntetést kapott.

1988-ban rövid időre visszatért a közéletbe, és megalapította a Tarshish politikai pártot, amely abban az évben indult a választásokon. A párt felvette a héber זעמ (héberül „dühöt” jelent) betűket, és egyenlő jogokat követelt az arab országokból érkező bevándorlók számára, azonban a szavazatok leadásakor nem érte el a minimális választási küszöböt.

Fotó: Ben Gurion 1957-ben a Knesszetben

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Frank Sinatra titkos missziót teljesített Izraelnek a zsidó állam hajnalán

Az énekesnek sikerült átvernie az FBI-t és egy különleges szállítmányt eljuttatni a dokkokba, hogy segíteni az éppen megalakuló zsidó államot.