Frank Sinatra titkos missziót teljesített Izraelnek a zsidó állam hajnalán

Az énekesnek sikerült átvernie az FBI-t és egy különleges szállítmányt eljuttatni a dokkokba, hogy segíteni az éppen megalakuló zsidó államot.

1948 márciusát írtuk – néhány héten belül Izrael állam kikiáltja függetlenségét – idézi fel a különleges történetet a Librarians az izraeli Nemzeti Könyvtár oldala.

A Haganah szervezet a hátsó csatornákon dolgozott, hogy felfegyverezze a zsidó lakosságot a hivatalosan még mindig mandátummal rendelkező Palesztinában. A harcok már javában folytak.

Teddy Kollek egy New York-i szálloda egyik szobájában, amely a Haganah helyi főhadiszállásaként szolgált, megtervezte a következő lépéseit:

Küldetése az volt, hogy David Ben-Gurion utasítására pénzt utaljon át egy ír hajó kapitányának, amely nem messze innen kikötött, és tele volt lőszerrel.

Amint az átutalás megtörtént, a hajó elindult Izrael földjére. De Kollek, aki évekkel később Jeruzsálem ikonikus polgármestereként vált híressé, nehéz problémával nézett szembe: mint ismert Haganah-ügynök, az amerikai szövetségi ügynökök minden lépését figyelték. Csapatának minden tagját is figyelték. Tudta, hogy egyedül semmiképpen sem tudná kivenni a pénzt a szállodából, hogy kifizesse a kapitányt. A Haganahnak oly nagy szüksége volt a fegyverszállítás sorsát nem lehetett tudni.

A Hagana titkos főhadiszállása mellett, ugyanabban az épületben volt a híres Copacabana éjszakai klub. A Haganah ügynökei a bárpultnál ültek és együtt ittak a New York-i szórakoztatóipar krémjével. A létesítmény egyik gyakori látogatója nem más volt, mint Frank Sinatra.

„Lementem a bárba, Sinatra odajött, és beszélgettünk” – emlékezett vissza később Kollek. „Nem tudom, mi ütött belém, de elmondtam neki, mit csinálok az Egyesült Államokban, és mi a dilemmám”.

Másnap, a kora reggeli órákban Teddy Kollek egy táskával a kezében hagyta el az épületet. Az FBI ügynökei követték őt.

Ugyanebben a pillanatban Frank Sinatra távozott a hátsó kijáraton, kezében egy papírzacskóban egymillió dollárral. Lement a mólóra, átadta a kapitánynak, és búcsút intett a lőszeres hajónak, ami azonnal továbbhajózott.

„Ez volt a fiatal nemzet kezdete, segíteni akartam” – mondta Sinatra később a lányának, Nancynek.

Fotó: Frank Sinatra 1950-ben/Wikimedia commons

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

„Te tudod nagyon, miért nem kellenek szavak” — Szenes Hanna rendkívüli élete

„Minden este azért imádkozom, hogy tehetséges legyek” – írta naplójában a 15 éves Szenes Hanna, aki nem is sejthette, hogy egy nap Izrael nemzeti hőse lesz. A fiatalon meggyilkolt költőről 100. születésnapja alkalmából emlékezünk.