Nagyobb bírói egységet szorgalmaz a most bejelentett jogrend-változtatás

Jariv Levin izraeli igazságügyi miniszter szerda esti sajtótájékoztatóján bejelentette az új Netanjahu-kormány terveit az izraeli jogrend átváltoztatására.

A Knesszetben megtartott sajtótájékoztatón Levin ismertette jogi reformjának legfőbb pontjait, melynek több kulcsfontosságú szakasza – állítják a kritikusok – meggyengítheti az igazságszolgáltatási rendszert és csökkentheti az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság jogköreit.

„Elmegyünk szavazni, választani, de időről időre olyan emberek döntenek helyettünk, akiket nem mi választottunk”

– támadta beszéde elején Levin a jelenlegi jogrendet, utalva a másfél évvel ezelőtti választásokra, melyeket az idei hasonlóan a Likud párt nyert meg, mégis az akkori ellenzéknek sikerült kormányt alakítania.

„A közvéleményből sokan nem hallják saját hangjukat az igazságszolgáltatási rendszerben. Ez nem demokrácia.”

– indokolta a szerinte szükséges változtatásokat.

„Ma elindítom a kormányzási reform első szakaszát, amelynek célja a demokrácia megerősítése, a kormányzás , az igazságszolgáltatásba vetett bizalom és a három kormányzat közötti egyensúly helyreállítása”

– hangoztatta Jariv Levin.

A miniszter a politikusok hatalmának növelését és a bíróságok erejének csökkentését akarja elérni, s ezért oly módon kívánja módosítani a bírákat kiválasztó bizottságot, hogy abban nagyobb befolyáshoz jussanak a politikusok.

Az igazságügyi miniszter célja egy olyan alaptörvény gyors megszövegezése, mely magában foglalja a legfelsőbb bíróság normakontrolljának korlátozását, hogy ne tudjon beleavatkozni a jogalkotási eljárásba, amennyiben legalább 61 törvényhozó elutasíthatja a bíróság beavatkozását.

Ez az új alaptörvény csak akkor tenné lehetővé, hogy a legfelsőbb bíróság megsemmisítsen egy jogszerűtlennek, alkotmányellenesnek vagy az emberi jogokkal ellenesnek minősített jogszabályt, ha a 15 bíróból álló kibővített grémium legalább 12 bíróból álló többsége dönt így.

Levin úgy is korlátozni kívánja a bíróság esetleges beavatkozását a kormány és a Knesszet döntéseibe, hogy csökkenti az olyan indoklás lehetőségét, mely szerint egy adott jogszabály nem felel meg az „ésszerűség”, a „jóhiszeműség” vagy az „arányosság” követelményének.

Az új igazságügyi miniszter szerint a legfelsőbb bíróságnak elsősorban vitákkal, valamint büntető- és polgári jogi fellebbezésekkel kell foglalkoznia. Jair Lapid, az ellenzéki centrista Jes Átid párt elnöke bejelentette, hogy a jelenlegi kormány ezen jogi intézkedéseit azonnal visszavonják ha pártja visszatér a kormányzásba.

Eli Cohen: Nem Izraelt, hanem palesztinokat kellene a vádlottak padjára állítani

Az izraeli külügyminiszter beiktatási beszédében azt ígérte, hogy Izrael kevesebbet fog foglalkozni az orosz-ukrán háborúval.