Izrael amerikai támogatása motiválta a New Yorkban újévkor rendőrre támadót

New York-i ügyészek szerdán közölték, hogy a szilveszter éjjel a manhattani Times Square közelében rendőrökre támadó, machetével hadonászó férfit iszlamista szélsőségesség motiválta – jelentette az AFP.

A 19 éves Trevor Bickford azért utazott New Yorkba, hogy „embereket öljön és dzsihádot folytasson” – közölte a manhattani kerületi ügyészség egy állami bíróságon.

Lucy Nicholas ügyész-helyettes a meghallgatáson elmondta, hogy Bickford „kifejezetten azzal a szándékkal utazott” Bostonon keresztül New Yorkba, hogy kormányalkalmazottakat gyilkoljon.

Azzal vádolják, hogy nem sokkal este 10 óra után három rendőrre támadt rá, közvetlenül a Times Square biztonsági zónája előtt, ahol tízezrek gyűltek össze az újév megünneplésére.

Bickford állítólag két rendőrt fejbe ütött, de életveszélyes sérülést nem okozott, mielőtt egy másik rendőr a szolgálati fegyverével a vállán megsebesítette volna.

Letartóztatását követően Bickford a nyomozóknak azt mondta, hogy az ügyészi feljelentés szerint a támadás előtt azt kiáltotta, hogy „Allahu Akbar”.

„Odamentem és fejbe vágtam egy kukrival. Rátámadtam egy másik rendőrre, de elejtettem a kést, és megpróbáltam megszerezni a rendőr fegyverét, de nem sikerült” – mondta Bickford a rendőrségnek az AFP szerint.

Nicholas szerint Bickford azt is kijelentette, hogy „minden kormánytisztviselő” célpontot jelent számára, „mivel nem lehetnek igazi muszlimok, mert az Egyesült Államok kormánya támogatja Izraelt”.

A New York-i rendőrség egyik magas rangú tisztviselője kedden az ABC Newsnak azt mondta, hogy Bickford kapcsolatban állt az iszlamista szélsőségekkel, és hozzátette: „Tudta, hogy mit csinál. Tudta, hogy miért teszi, és azt hitte, hogy a támadásban meg fog halni. Ő nem az iszlám vallást képviseli, hanem az emberek nagyon-nagyon kis százalékát, akik radikalizálódnak”.

Bickfordot rendőr elleni gyilkossági kísérlettel vádolják.

Iszlámra áttért amerikai fiatal volt a New York-i terrortámadás elkövetője

A 19 éves Trevor Bickford a machétéjével három rendőrt megsebesített, mielőtt ártalmatlanították volna.