Iszlámra áttért amerikai fiatal volt a New York-i terrortámadás elkövetője

A New York-i Times Square környékén tartott szilveszteri ünnepségekre kirendelt három rendőrt megsebesített egy machetével hadonászó tinédzser, aki nemrég tért az iszlámra.

A támadás nem sokkal este 10 óra után történt a nyugati 52. utca és a 8. sugárút sarkán, közvetlenül az ünneplők számára kialakított szigorúan őrzött zóna ellenőrzőpontjain kívül.

A gyanúsított odalépett az egyik rendőrhöz, és megpróbálta fejbe vágni a machetével – mondta Keechant Sewell rendőrfőnök. Ezután két másik rendőrt is fejbe vágott a pengével, mielőtt a rendőrök vállon lőtték és elfogták – mondta Sewell.

Három, a nyomozásról közvetlenül tudó rendvédelmi tisztviselő azt mondta vasárnap késő este, hogy a hatóságok vizsgálják, hogy a gyanúsított a rendőrök egyik szolgálati fegyvere után nyúlt-e a letartóztatás során. A sérült rendőrök már elhagyhatták a kórházat, és várhatóan fel fognak épülni.

A hatóságok a sajtótájékoztatón a gyanúsítottat egy 19 éves férfiként azonosították. Négy magas rangú rendvédelmi tisztviselő szerint a férfi Trevor Bickford a Maine állambeli Wellsből.

A gyanúsítottat ismerték a szövetségi ügynökök, akik december közepén kihallgatták, miután egy rokon figyelmeztette őket, hogy radikális támogatója az iszlámnak.

A neve szerepel egy szövetségi bűnüldözési adatbázisban, és a nyomozók ismerték a közösségi médiában közzétett bejegyzései miatt.

Andy Ngô 🏳️‍🌈 on Twitter: „The suspect accused of attacking police officers with a machete near the New Year’s Eve ball drop in Times Square has been identified as a Muslim extremist. Trevor Bickford, who frequented a mosque near his Maine home, took a train to NYC. https://t.co/b6yQHQkfmR pic.twitter.com/xmpYc13Rsw / Twitter”

The suspect accused of attacking police officers with a machete near the New Year’s Eve ball drop in Times Square has been identified as a Muslim extremist. Trevor Bickford, who frequented a mosque near his Maine home, took a train to NYC. https://t.co/b6yQHQkfmR pic.twitter.com/xmpYc13Rsw

A nyomozók által talált napló arra utal, hogy a gyanúsított úgy gondolta, öngyilkos küldetésen van:

a források szerint feljegyzéseket hagyott arról, hogy ki örökölje a holmiját, és hol szeretné, ha eltemetnék.

A gyanúsított azt írta a naplóban, hogy sajnálja, hogy csalódást okozott az édesanyjának; azt is írta, hogy azt akarta, hogy a testvérei csatlakozzanak hozzá az iszlámért folytatott harcában – mondták.

„Korábban kifejezte azt a vágyát, hogy Afganisztánba utazzon”

– mondták a tisztviselők.

„Terrorista propagandát és személyes írásokat találtak a hátizsákjában” – tették hozzá.

Izraeli ex-katonák és ex-hírszerzők a bíróságon mentek neki a Google-nek

Az Iszlám Állam által Párizsban meggyilkolt amerikai diáklány családja mellett állnak ki.